Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Toimittajalta | Terveyttä ja hyvinvointia on vaikea laskea

Mäntsälään on odotettu uimahallia pisimpien arvioiden mukaan jo 70-luvulta lähtien.

Hanketta on veivattu edestakaisin, kuopattu, unohdettu ja nostettu taas esiin niin monta kertaa, että nyt kun kunta julkaisi suunnitelman, jossa on näkyvillä yksityiskohdat paikasta lähtien, niin negatiivisimmat kommentoijat avasivat heti suunsa: taas tulee lisää velkaa ja ei onnistu, kun ei ole aikaisemminkaan onnistunut.

Tottahan se on, että uimahallin rakentamisessa puhutaan miljoonista, mutta on äärettömän näköalatonta katsoa uimahallin rakentamista vain lyhyen tähtäimen taloudellisesta kulmasta käsin.

Mitä tulee aikaisempiin epäonnistumisiin, niin pessimisti ei koskaan pety, mutta surkuttelemalla asiat eivät etene.

Eikö uimahalli ole investointi kuntalaisten hyvinvointiin?

Olympiakomitean mukaan merkittävä osa suomalaisista liikkuu terveytensä kannalta liian vähän. Liikunnalla on suuri merkitys paitsi kansanterveydelle, mutta myös kansantaloudelle.

Heidän laskelmiensa mukaan liikkumattomuudesta syntyvät kustannukset yhteiskunnalle ovat peräti 3,2–7,5 miljardia euroa vuosittain.

Mäntsälän kohdalla tuo luku on 12–28,1 miljoonaa euroa vuosittain.

Joulukuussa 2021 tehdyn arvion mukaan uimahallin rakentaminen maksaisi 19,2 miljoonaa euroa ja vuotuiset ylläpitokustannukset olisivat 1,1 miljoonaa euroa. Liikkumattomuuden takana on useita syitä, eikä uimahalli todellakaan ratkaise koko ongelmaa, mutta eikö tässä valossa uimahalli olisi nimenomaan investointi kuntalaisten hyvinvointiin?

Sote-uudistuksen jälkeen kuntien lakisääteisiksi tehtäviksi jäävät varhaiskasvatus, esi- ja perusopetus, kirjastot, yleinen kulttuuritoimi ja taiteen perusopetus. Sen lisäksi kunnille jää niin sanottu yleinen toimiala ja tekninen toimi.

Toisin sanoen Mäntsälänkään ei tarvitse kilpailla muiden kuntien kanssa sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestämisellä, vaan vetovoimatekijöitä täytyy löytää muualta. Oman kunnan uimahalli olisi taatusti yksi sellainen.

Sen vuoksi pitkään jatkuneen odottelun vuoksi nyt ei kannata tuijottaa vain hintaa, vaan pitäisi miettiä uimahallin kokonaishyötyä kunnalle ja kuntalaisille.