Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus | Uskotko, että uimahalli tulee?

Pian pääsee polskimaan.

Mäntsälän päättäjät käsittelevät uimahallin hankesuunnitelmaa. Tulossa olisi asiallinen paikka vesiliukumäkineen, porealtaineen, kahviloineen ja jopa edustussaunoineen.

Hienoa, että suunnitellaan ja suunnitelmat näyttävät suurimmaksi osaksi hyviltä. Rakentamiseen liittyy myös ikäviä puolia, kuten vanhan viehättävän asuintalon purkaminen monitoimitalon ja jäähallin välisen parkkipaikan alta.

Mutta kuka uskoi kirjoituksen ensimmäisen lauseen?

Ainoa lähestymistapa on realistinen hinta-arvio.

Aikuisista tuskin kukaan, ja lapsia(kaan) ei saa huijata.

Jäähalli oli kunnan liikuntapaikkasuunnitelmassa vuonna 1983. Sitä ennen demarit olivat tehneet 70-luvulla aloitteen hallin rakentamisesta.

Vaikka halli nyt rakennettaisiin suunnitellussa aikataulussa, ovat demarien aloitetta tehtäessä vauvaiässä olleet lähestymässä eläkeikää, kun halli valmistuisi vuonna 2030. Vauvauinnin sijaan edessä olisi eläkeläisuimareiden riennot.

Tahtoa hallin rakentamiseen on Mäntsälässä runsaasti. Kuntalaiset haluavat sitä ja poliitikot niin ikään. Sivukylien ja eteläisen Mäntsälän poliitikot eivät ehkä ole niin innokkaita kuin kirkonkyläläiset, mutta harva vastustaa hallia.

Kunnanjohtajan vaihtuminen tuntuu tuoneen uutta voimaa hankkeelle. Hannu Laurila vaikuttaa valmiimmalta uimahallin rakentamiseen kuin Esko Kairesalo oli.

Silti on paljon mahdollista, että raha ei riitä tälläkään suunnittelukierroksella. Hallin kustannusarvio on tällä hetkellä 19,2 miljoonaa euroa. Se ei teknisen johtajan Mika Pynttärin mukaan missään tapauksessa riitä siinä vaiheessa, jos rakentamaan ryhdytään.

Suunnittelun pitäisi alkaa vuonna 2026 ja rakentamisen vuonna 2028.

Pynttärin arvion mukaan rakentamiskulut ovat pitkälle yli 20 miljoonaa euroa. Tämä on hyvä tietää. Uimahallia ei kannata uittaa kunnan hankesuunnitelmiin alimittaisella kustannusarviolla. Mikäli niin tehdään, on vaarana, että hanke kaatuu viime metreillä kustannuksiin.

Hankesuunnitelma on investointipäätös, mutta päätökset voi aina purkaa. Jos halli halutaan saada, ainoa lähestymistapa on realistinen hinta-arvio, ja siinä yhteydessä selkeä pohdinta siitä, onko meillä varaa.