Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus | Mielen ja ruumiin kuntoutusta

Kirjaston tilojen ahtautta ja puutteellisuutta on käsitelty tässä lehdessä viimeisten vuosien aikana jo muutamaan otteeseen, mutta asia on silti hyvä pitää esillä.

Etenkin nyt, kun kunnanjohtaja Hannu Laurila esitti tilinpäätöksessä kuuden miljoonan euron investointivarausta vesiliikuntakeskuksen rakentamiselle. Tuskin asiat sulkevat toisiaan pois, mutta jos kunta aikoo investoida tulevina vuosina suurina satsauksina uuteen vesiliikuntakeskukseen, niin voi vain arvella, kuinka paljon rahaa on tarjolla uudelle kirjastorakennukselle.

Molemmat hankkeet ovat silti tärkeitä. Uimahalli fyysisen kunnon ja hyvinvoinnin edistäjänä ja kirjasto henkisen hyvinvoinnin tukipilarina.

Pikaisena kertauksena todettakoon, että kunta on saanut kirjasto tilojen ahtaudesta ja toimimattomuudesta huomautuksia Ely-keskukselta (2013) ja aluehallintovirastolta (2018). Monelle voikin tulla yllätyksenä, että Mäntsälän kirjasto on väkimäärään suhteutettuna Suomen ahtain ja pienin kunnankirjasto.

Mäntsälässä kirjaston tilanahtauden vuoksi kuntalaisilla onkin noin 30–50 prosenttia pienempi aineistokokoelma käytössään kuin muissa samankokoisissa kunnissa.

Sen vuoksi on hyvä, että asia on nyt huomioitu ja hankkeelle uudemmista tiloista on haettu ainakin suunnittelurahaa Aluehallintovirastolta.

Hankekuvauksessa kerrotaan, että ”tavoitteena on tukea selvitystyötä, jolla etsitään kirjastolle uusia tiloja”. Lisäksi tarkoituksena on antaa kuntalaisille mahdollisuus vaikuttaa kirjastoa koskevassa päätöksenteossa ja suunnittelussa.

Unelmoidaan uudesta -hanke kieltämättä kuulostaa hienolta, mutta toivottavasti avustusraha ja hanke ei hautaudu pöytälaatikoihin, kuten on aiempina vuosina kirjaston kohdalla käynyt.

Vielä on silti aikaista sanoa asiasta sen kummempaa, mutta toivottavasti asian kanssa ei jäädä odottelemaan kuin Beckettin näytelmässä konsanaan. Tai Mäntsälään sopien: ”odottaa kuin uimahallia”.

Jesse HelminenKirjoittaja työskentelee toimittajana Etelä-Suomen Mediassa.