Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus | Koko kylän trauma

Maanantai 21. päivä maaliskuuta 2022. Helikopterit lensivät pahaenteisesti Mäntsälän keskustan yllä ja hälytysajoneuvot ajoivat kohti joenrantaa. Tilannehuoneessa luki ilmoitus ”ihmisen pelastaminen vedestä”.

Moni ohikulkija, kuten myös sosiaalisen median kommentoija ihmetteli, että mistä on oikein kysymys ja jokainen pelkäsi pahinta. Kunnes pahin pelko osui sitten toteen. Joen jään tiedetään olevan petollinen, etenkin virtauspaikoissa syksyn ensimmäisten pakkasjaksojen, sekä lumien sulaessa ja kevätauringon lämmittäessä.

Ja juuri se pahin silti tapahtui. Viereisellä puistoalueella jalkapalloa joen jäältä hakemaan lähtenyt poika oli vajonnut jäihin.

Sosiaalinen media täyttyi nopeasti osaaottavista viesteistä, joissa pelättiin pahinta ja toivottiin parasta. Pientä pitäjää oli kohdannut yllättävä shokkiuutinen.

Seuraavana päivänä kerrottiin, että onnettomuuteen joutunut poika oli sairaalahoidossa. Se katkaisi siivet ikäviltä ajatuksilta ja huhuilta ja uutisen kommentointi täyttyi sydämistä ja voimien toivotuksista niin pojalle kuin hänen läheisilleen.

Harva varmasti tunsi poikaa tai hänen vanhempiaan, mutta uutinen kosketti aivan jokaista.

Suomessa hukkuu tapaturmaisesti vuosittain 100–150 ihmistä, joka tuntuu pieneltä määrältä, mutta muihin Pohjoismaihin verrattuna luku on korkea. Jokaisen tilaston takana on kuitenkin tarina, joka koskettaa suurta joukkoa surevia läheisiä ja omaisia.

Kyseessä oli vakava onnettomuus. Tapaus silti osoitti, että Mäntsälässä välitetään, eikä onnettomuus olisi jäänyt vain tilastomerkinnäksi. Paikallinen uutisointi piti huolen, että ihmiset pysyivät ajan tasalla tapahtumien kulusta, eikä huhupuheiden tarvinnut kiertää.

Näin yhteinen kauhistus ja huoli tapauksesta pystyttiin jakamaan muiden kanssa niin sosiaalisen median kommenteissa kuin kahvipöytien keskusteluissa ja jokainen osaa varmasti nyt neuvoa niin lapsia kuin aikuisiakin Mäntsälänjoen jään petollisuudesta.

Jesse Helminen

Kirjoittaja on Mäntsälän Uutisten avustaja.