Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus | Kapinasta 90 vuotta

Mäntsälän kapinaksi nimitetty Lapuan liikkeen kannattajien yritys kaataa Suomen hallitus käynnistyi 90 vuotta sitten 27. helmikuuta. Kapina kuihtui lopulta kasaan viikossa, eikä kapina johtanut aseellisiin yhteydenottoihin, eikä myöskään laajamittaisiin taisteluihin. Mielenkiintoista tapahtumissa oli se, että vaikka kapinan takana oli vahvasti Lapuan liike, niin kapina sai alkunsa mäntsäläläisten aloitteesta.

Siitä lähtien se onkin jäänyt kummittelemaan paikalliseen mielenmaisemaan.

Ohkolan työväentalon raunioilla pidettiin sunnuntaina 27.2. pienimuotoinen tilaisuus, jossa muisteltiin kapinaan liittyviä vaiheita. Myös Mäntsälän kunta isännöi viikonloppuna seminaaria, jossa tutkijat ja yhteiskunnan vaikuttajat eri aloilta peilasivat Mäntsälän kapinan taustoja ja vaikutusta tämän päivän Suomeen ja demokraattiseen yhteiskuntajärjestykseen.

Se olikin tarpeen, sillä kapinaa tunnutaan romantisoivan aivan liikaa. Kapinaan liittyy jostain syystä positiivinen vaikutelma; pienen vakaumuksellisen ryhmän taistelu suurta sortajaa vastaan.

Mäntsälän kapinassa ei ollut kyse sellaisesta.

Kyseessä oli synkkä hetki Suomen nuoressa demokraattisessa historiassa, mutta nyt asiasta muistuttaa keskustan paraatipaikan tori, sen vieressä yökerho ja vielä jalkapallojoukkueen nimi. On harmillista, että Mäntsälä muistetaan nimenomaan tästä.

Siksi on hyvä, että kapinan taustoja tuotiin taas esille ja asiasta käytiin hyvää keskustelua. On myös erittäin tervetullutta, että seminaarissakin nostettiin esille kapinan yhtymäkohdat tämän päivän Suomeen. Voisiko vastaava tapahtua uudelleen?

Sitä ei voi koskaan tietää, mitä historia tuo tullessaan. Sen on esimerkiksi Putin osoittanut aloittamalla yllättävän ja raukkamaisen sodan Ukrainassa.

Eikä voi koskaan tietää mihin suuntaan poliittinen aktivismi on Suomessa menossa, mutta kuten Sauli Niinistö kommentoi lehdistötilaisuudessa vuonna 2019 silloiselle Yhdysvaltainen presidentille heidän demokratian tilastaan, että ”keep it going”. Pidetään mekin se mielessä.

Jesse Helminen Kirjoittaja on Mäntsälän Uutisten avustaja.