Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus | Jokavuotinen puheenaihe

On olemassa muutamia puheenaiheita ja usein myös valituksen aiheita, jotka nousevat esille vuosittain yhtä varmasti kuin vuodenajat. Talvisin on lunta ja keväällä on koirankakkaa, eikä kumpaakaan korjata pois kyllin tehokkaasti.

Viimeisinä viikkoina useammankin hermot ja lihakset ovat olleet kovalla koetuksella, kun pihoihin, porttikonkeihin ja kaduille satanut lumi on työllistänyt niin kuntatekniikan henkilöstä kuin kotipihojen kolaajia.

Puhumattakaan siitä, että nyt tänä talvena lunta on nähty aivan kaikissa muodoissa ja kosteusasteissa.

Yksi asia silti jaksaa hämmästyttää, ja se on auraamisesta valittaminen. Eikä siinä, sillä välillä on hyvä huomauttaa aiheestakin, sillä onhan esimerkiksi hälytysajoneuvojen pääsy kohteisiin turvattava, mutta usein valituksen aiheet koskevat asioita, joille ahkera auraajakaan ei mahda mitään.

Helsingin kaupunkiympäristön Twitter-tili onkin alkanut aina lumisateita ennen twiittaaman, että: ”samat asiat pätevät kuin ennenkin. Pääkadut ensin, sinun kotikatusi myöhemmin”.

Viestintätapa ei ole välttämättä kaikista asiallisin, mutta vitsikkyydessäänkin se pitää sisällään sanoman: aurataan kun ehditään. Voin kyllä sanoa, että ei ole käynyt auraajia kateeksi tänä talvena. Lisäksi kun seuraa muidenkin kuntien ja kaupunkien sosiaalista mediaa, niin puheenaiheet ovat talvisin yhteneväisiä. Oma katu aurataan viimeisenä ja pihatielle kerääntyy ikävä valli.

Niin miksi auraajat eivät mahda näille asioille mitään? Siksi, että auraaja ei voi päättää milloin lunta tulee ja kuinka paljon ja auraamiseen liittyy oman ohjeet ja säännökset. Väylävirasto esimerkiksi muistuttaa, että ylimääräisen lumen poistaminen kuuluu liittymän, eli esimerkiksi pihatien omistajalle.

Mutta eivät auraajat pelkkää lokaa saa niskaansa. Kaikissa sosiaalisen median ryhmissä ainakin joka toisessa kirjoituksessa jaksettiin kiittää raskaan työn tekijöitä. Suurin osa on myös ymmärtänyt, että jokaisen täytyy tehdä oma osansa.

Ei tätä talvea kauan enää kestä, joten koitetaan jaksaa vielä hetki.

Jesse Helminen

Kirjoittaja on Mäntsälän Uutisten avustaja.