Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Heikki Vestmanin kolumni Sähköveroa on alennettava

Sähkön hinta on noussut kohtuuttomasti. Tämä kehitys on pysäytettävä. Sähkö on välttämättömyys. Suomessa pitää olla varaa lämmittää koti ja sauna. Taloudelle sähkön kallistuminen on haitallista. Yhdessä polttoaineiden hinnannousun kanssa se on syönyt ostovoimaa, heikentänyt kilpailukykyä ja kiihdyttänyt inflaatiota. Tämä voi johtaa talouden taantumaan.

Sähkön siirtohinnat nousivat vuosia. Siirtohintojen tason ratkaisee lain ja viranomaisen sääntely.

Kokoomuksen aloitteesta sähköverkkoyhtiöiden tuottoa leikattiin. Moni verkkoyhtiö, myös Sipoon Energia, on ilmoittanut laskevansa siirtohintoja.

Hallitus jätti kuitenkin toteuttamatta vaatimastamme siirtohintaleikkurista osan. Tästä syystä jotkin verkkoyhtiöt eivät joudu laskemaan siirtohintaa. Siirtohintaremontti on vietävä loppuun.

Toisin kuin siirtohinta, sähköenergian hinta määräytyy markkinaehtoisesti Pohjoismaiden ja Euroopan sähkömarkkinoilla. Sähköenergian pörssihinta on vuodessa yli tuplaantunut.

Raju hinnannousu on monen tekijän summa: päästöoikeuden hinta on kolminkertaistunut, vesivoimaa on vähemmän vähäsateisen kesän vuoksi Pohjoismaissa, sääriippuvaisen tuulivoiman osuus on kasvanut Suomessa ja maakaasun hinta on kohonnut Euroopassa.

Hintojen vaihtelu on ollut hurjaa. Pörssisähköllä taloaan lämmittäviä ovat kurittaneet tänä talvena tolkuttomat tuntihinnat, jopa 1000 e/MWh. Kohonnut markkinahinta siirtyy lopulta myös kiinteähintaisiin sähkösopimuksiin.

Eurooppalainen sähkömarkkinamalli vaatinee uudistamista. Pörssisähkön hinnaksi muodostuu nykyisin markkinan kalleimman sähkön tuotantotavan kustannukset.

Kun fossiilisten polttamisesta on tullut hyvin kallis tapa tuottaa sähköä, tämä nostaa kaiken sähkön hintaa.

Suomessa sähkön kovaan hintaan verottajakin on osasyyllinen. Suomalaisten sähkölaskussa keskimäärin kolmannes on veroa. Suomessa on erityisen korkea kotitalouksien ja palvelualan yritysten sähkövero: EU:n miniverotasoon nähden lähes 20-kertainen.

Samaan aikaan kun kotitalouksien ja yritysten tilanne heikkenee sähkön hinnan kallistumisen vuoksi, valtio hyötyy sadoilla miljoonilla euroilla kasvaneista päästökauppatuloista. Nämä rahat pitää antaa takaisin suomalaisille matalampana sähköverona.

Kokoomus haluaa, että hallitus alentaa kiireesti sähköveroa lämmityskautena. Suomalaisille pitää turvata kohtuuhintainen sähkö.

Kirjoittaja on uusmaalainen kansanedustaja (kok.).