Lukijalta | Muutamia määritteitä

”Ensin on valhe, sitten tulee emävalhe. Suurimpana tilasto”. Näin määritellään, kun tilasto ei kerro mieleistä totuutta.

Tokihan voi olla, että tilaston näyttämä totuus ei sovellukaan joka asiaan. Eikä se absoluuttiseksi totuudeksi ole tarkoitettukaan.

Sen osoittamaa tietoa käytetään verrattaessa asioita keskenään. Muuttuvakin se voi olla - ympäröivien olosuhteiden mukaan.

Toinen määritelmä on: ”Kaikkia voi pettää jonkin aikaa, joitakin voi pettää kaiken aikaa. Kaikkia ei voi pettää kaiken aikaa”.

Tämä on tullut mieleeni nyt pandemian aikana. Rokotevastaisia kannanottoja liikkuu salaliittoteorioina.

Ja näitä lääketieteen asiantuntijoita kyseenalaistavia mielipiteitä. Tilastollisesti enin osa maapallon väestöstä luottaa lääketieteeseen ja toimii ohjeiden mukaan.

Suunnittelin eläkeharrastuksekseni työmaiden katselua ja tekijöiden neuvomista. Voisin esim. todeta, että ”Ei noin ennen tehty”. Tai: ”Nyt lähtee menemään vikaan”.

Tämä toiminta vaatisi kyllä tupakoinnin aloittamista. Tämän lajin edustaja nimittäin ottaa kyykkyasennon ja lupsuttaa tupakkia kämmenen suojassa ja köhii sieltä asiantuntijalausuntonsa.

Takataskusta pilkistävä kossupullo lisää vakuuttavuutta. Taidanpa tämänkin jättää ”viisaammille”.

Hannu Järvinen, Mäntsälä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut