Pääkirjoitus | Koulutkin voisivat vapautua ylimääräisistä koronarajoituksista

Uudellamaalla on tämän viikon alusta saanut kokoontua ilman rajoituksia. Koronakoordinaatioryhmän mielestä ei ole enää syytä rajoituksiin. Rajoitusten purku ei tarkoita paluuta entiseen. Esimerkiksi kasvomaskien käyttö jatkunee vielä pitkään.

Kun maakunta vapautuu, olisi hyvä, että myös Mäntsälässä luovuttaisiin rajoittamisesta varmuuden vuoksi. Esimerkiksi Mäntsälän kouluilla on ollut hyvin tarkka linja koronarajoituksissa. Se on varmasti vähentänyt tartuntoja. Kiitokset tästä opetuksen järjestäjälle ja kouluille. Lähiopetus on sujunut Mäntsälässä kokonaisuutena katsottuna oikein hyvin.

Kouluilla leikitään kuitenkin edelleen rajatuilla alueilla oman luokan kanssa eikä yhteisiä tilaisuuksia järjestetä.

Mikäli koronatilanteen tasaantuminen jatkuu, olisi viisas veto vapauttaa koulujen käytäntöjä talviloman jälkeen eli helmi-maaliskuun vaihteessa.

Lapset ansaitsevat kahden vuoden koronakauden jälkeen normaalin elämän. Olisiko mahdollista saada ensi kevääksi koulujen välisiä tapahtumia kuten yleisurheilukisat, koulujen väliset futisturnaukset? Ja kevätjuhlat?

Kun ympäröivä yhteiskunta on vapautettu, olisi kummallista, jos koulut jäisivät jonkinlaiseen varmuuden vuoksi -tilaan. Nyt on aika alkaa suunnitella yhteisiä tapahtumia, vaikka on vielä olemassa pieni mahdollisuus, että ne joudutaan perumaan, mikäli tilanne pahenee.

Yksinäisyys on THL:n kouluterveyskyselyn mukaan lisääntynyt Mäntsälässä hyvin nopeasti korona-aikana. Peruskoulun 8-9-luokkalaisista 10,9 prosenttia kertoi vuonna 2021, ettei heillä ole yhtään ystävää. Kaksi vuotta aikaisemmin heitä oli 7,8 prosenttia. Mäntsälän lukiolaisista peräti 12,3 prosentilla ei ollut yhtään ystävää. Kaksi vuotta aikaisemmin luku oli 7,6 prosenttia. Myös ammattiin opiskelevilla sekä alakoululaisilla yksinäisyys oli lisääntynyt.

Lisääntyvään yksinäisyyteen auttaa suuresti se, että on mahdollisuus olla kavereiden kanssa. Tämä sallittakoon, kun siihen on nyt mahdollisuus.

Pasi Huuhtanen Kirjoittaja on Mäntsälän Uutisten toimittaja.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut