Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Veijo Erosen kolumni Nukkuvien puolue jyräsi

Poliitikkojen viestintä kantoi huonosti, joten yli puolet äänestäjistä nukkui historian ensimmäisissä vointialuevaaleissa.

Nukkuvien puolue eli Nuku jyräsi vakuuttavasti ylivoimaiseen voittoon. Sitä kannatti 52,5 prosenttia äänioikeutetuista suomalaisista.

Keski-Uudenmaan alueelle kilahti vielä suurempi voitto: 55 prosenttia.

Kyseiseen alueeseen kuuluvassa Järvenpäässä oli nukkujien osuus peräti 57 prosenttia. Jos nukkujia olisi ollut vähemmän, hitaasta ääntenlaskusta tunnetun kaupungin vaalitulosta olisi kai laskettu puoliviikkoon saakka.

Vantaa-Kerava vointialueen nukkujat olivat valtakunnan huippua. Nukkujien laariin kertyi lähinnä vantaalaisten ansiosta peräti 61 prosentin potti.

Jos nukkuvien puolueen menestys todella huolestuttaisi poliitikkoja, he katsoisivat peiliin ja tekisivät asialle jotain.

Mutta eiväthän he katso, sillä vaaleissa menestyneiden kokoomuksen, demarien ja keskustan poliitikot ovat tyytyväisiä vähemmistöltä saamaansa valtaan.

Vain vaalitappion kärsineet perussuomalaiset ja vihreät ovat happamia.

Toisaalta perussuomalaiset tekivät kaikkensa, ettei vointialuevaali kiinnostaisi äänestäjiä. Tyhminkin nukkuja oivalsi, ettei bensapumpun vieressä kiroilu tai kehitysavusta marmattaminen liity tähän vaaliin.

Nukkumaan jääneen enemmistön ääniä ei noteerata, joten he jäävät vaille vaikutusvaltaa. Vähemmistön valitsemat Keski-Uudenmaan ja Vantaa-Keravan valtuutetut päättävät mitä päättävät, eikä nukkujilla ole sanansijaa.

Suurin ongelma on vointialueiden toiminnan rahoitus. Rahapulasta puhuttiin hiukan ennen vaaleja, mutta jatkossa siitä tulee kestoaihe. Esimerkiksi Keski-Uudenmaan aluetta odottaa kova säästökuuri, sillä rahaa on luvassa paljon vähemmän kuin on tarvetta.

Vointialueen palveluja keskitetään ja vähennetään. Valistumaton arvaus on, että Jokelan, Kellokosken ja Rajamäen terveysasemat lakkautetaan.

Seuraavat vointialuevaalit pidetään kuntavaalien yhteydessä. Silloin selviää, jatkuuko Nukkuvien puolueen Nukun voittokulku. Nuku sai muuten varhaisen startin jo 90-luvun lamavuosina, kun kaksi järvenpääläistä nuorukaista perusti Nukkuvien puolue -yhdistyksen.

Puolueen perustaminen jäi puuhapojilta kesken, mutta rekisteröimätön Nuku kukoistaa.

Äänestysikäisten enemmistö jättäytyi nyt sen kannattajiksi.

Kirjoittaja on eläkkeellä oleileva toimittaja.