Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus | Paluu tuttuun kolmikkoon

Historialliset vaalit on nyt käyty ja tulostakin voi pitää historiallisena siinä mielessä, että kolmen suuren puolueen, eli sosiaalidemokraattien, kokoomuksen ja keskustan kannatus nousi edellisistä vaaleista ja tulospalveluissa palattiin taas ”kolmen suuren pylvään” -aikaan.

Valtakunnallinen tulos kuvastaa myös Mäntsälän tulosta. Aluevaaleissa valitut valtuutetut päättävät hyvinvointialueiden lähipalveluiden järjestämisestä vuoden 2023 alusta alkaen, joten arkeen vaikuttavissa asioissa äänestäjät palasivat kenties tuttujen ja turvallisten puolueiden pariin.

Ehdokkaissa taas suosittiin sosiaali- ja terveysalan ammattilaisia, mikä taas viestii siitä, että lähipalveluiden järjestämisessä toivotaan käytettävän asiantuntemusta puoluepoliittisen ideologian sijasta.

Äänestysstrategia on ymmärrettävä, sillä vain mäntsäläläiset voivat tietää kuinka Mäntsälän sosiaali- ja terveyspalveluja tulisi kehittää, mutta näin ajattelevat varmasti muutkin kunnat.

Sen vuoksi oli merkille pantavaa, että Mäntsälässä oltiin yleisesti iloisia siitä, että paikallisia ehdokkaita saatiin näinkin monta tulevaan aluevaltuustoon, eli voitiin olla periaatteessa ideologisesti vastapuolen ehdokkaiden menestykseen tyytyväisiä, sillä se toi aluevaltuustoon yhden paikallisen päättäjän ja äänitorven lisää.

Vaalien teemat ja vaaliohjelmat olivat näissä historiallisissa vaaleissa niin yhteneväiset, että suosion ratkaisi nyt puolueen ja ehdokkaan brändi, ehdokkaiden kokemus ja paikallisuus.

Kokemus näkyi myös siinä, että valittujen ehdokkaiden keski-ikä oli 54 vuotta. Äänestysprosentin jäädessä historiallisen matalaksi on myös aiheellista kysyä, kiinnostiko vaalit esimerkiksi nuoria?

Toisaalta sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestäminen ja etenkin oman terveyskeskuksen puolustaminen ovat tärkeämpiä asioita vanhemmalle kuin nuorelle väestölle, mutta aluevaltuustot ovat toistaiseksi tulossa jäädäkseen ja valtuustoissa päätettävät asiat tulevat myös lopulta vaikuttamaan nykyisten nuorten elämään.

Jesse Helminen,

Kirjoittaja on Mäntsälän Uutisten avustaja.