Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Joonas Romppasen kolumni Valtuustojen lunastettava olemassaolonsa

Vielä viime vuoden puolella toivottiin ja ehkä uskottiinkin, että aluevaalit voisivat saada äänioikeutetuista yli puolet liikkeelle.

Toisin kuitenkin kävi. Koko maassa äänestysprosentiksi tuli lopulta 47,5 ja yli 50 prosentin päästiin vain kolmella pohjanmaalaisella hyvinvointialueella.

Keski-Uudenmaan 45 prosenttia on maan kolmanneksi pienin luku. Mäntsälässä (44,4 %) jäätiin siitä hieman, mutta mäntsäläläisten ehdokkaiden menestys oli silti selvästi parempi kuin se asukaslukujen perusteella laskettuna olisi pitänyt olla.

Se, että alle puolet äänioikeutetuista ei löytänyt nyt syytä käydä ääntään antamassa, on suomalaisen edustuksellisen demokratian historiassa hyvin harvinaista.

Jos eurovaalit jätetään pois laskuista, näin ei ole käynyt koskaan aiemmin. Tosin kuntavaalien luvut ovat jo 50 prosentin rajaa uhkaavasti koetelleet.

Lukujen karua kertomaa voi lähestyä eri suunnilta. Yksi tapa on syyllistää kotiin jääneitä kansalaisia, jotka luovuttivat vallan arkensa tärkeistä asioista niille, jotka äänestämässä ymmärsivät käydä. Ja näinhän asia ainakin teoriassa myös on.

Lukujen karua kertomaa voi lähestyä eri suunnilta.

Toinen tapa on miettiä syvällisemmin sitä, miksi vaalit eivät innosta, aluevaalit varsinkaan.

Syitä tähän on esitetty jo ennen vaaleja niin runsaasti, että niitä ei tässä kannata edes lähteä kaikkia luettelemaan. Kyse on ainakin monentasoisesta uskonpuutteesta ja väsymyksestä.

Joka tapauksessa selvää on, että monenlaiset sote-uudistukseen ja aluevaaleihin liittyvät pelot ja epäluulot realisoituivat nyt äänestysaktiivisuudessa.

Vajaan vuoden päästä tosissaan toimeensa tarttuvilla hyvinvointivaltuustoilla on nyt ison näytön paikka. Kuinka uudistaa sote-palveluja niin, että kansalaiset ymmärtävät varmasti hyvissä ajoin ennen seuraavia aluevaaleja, että oman edustajan saaminen näistä asioista päättämään maksaa äänestämisen vaivan.

Tähän tavoitteeseen voidaan päästä tekemällä kevään 2025 vaaleihin mennessä oikein hyviä tai oikein huonoja päätöksiä.

Kaikille nyt läpi päässeille valtuutetuille onnea, mutta ennen kaikkea voimia ja viisautta tehdä enemmän edellisiä kuin jälkimmäisiä ratkaisuja.

Kirjoittaja on Mäntsälän Uutisten päätoimittaja.