Pääkirjoitus | Onko padel uusi squash?

Padel on tällä hetkellä kaikkien kuntourheilijoiden mielissä. Muutamia vuosia sitten Suomeen rantautunut hittilaji on kasvattanut suosiotaan räjähdysmäisesti ja uusia halleja on rakennettu myös Keski-Uudellemaalle tiuhaan tahtiin.

Aiemmin padelin perässä sai ajella Porvooseen tai Helsinkiin asti, mutta nyt nelin pelattavaa palloilulajia pääsee kokeilemaan myös Mäntsälässä, kun viime keväästä lähtien rakenteilla ollut halli avasi ovensa Poikkitiellä.

Mutta onko kyse vain ohimenevästä villityksestä, vai tuliko laji Suomeen jäädäkseen? Padelista tulee ensimmäisenä mieleen eräs toinen takavuosien suosittu ”juppiajan” palloilulaji squash.

80-luvun ja 90-luvun alussa squash-halleja rakennettiin niin innolla, että esimerkiksi Helsingin metroon 60-luvulla rakennettu asematunnelin haamuasema Kaivokadun alla valjastettiin kössinpelaajien käyttöön. Halliin kuljettiin kompassitason kautta.

Squashia harrastavien määrä tippui kuitenkin radikaalisti 90-luvulla ja halleja alettiin saneerata muihin käyttötarkoituksiin ja myös asematunnelin paraatipaikan squash-halli toimii nyt HSL:n kuljettajien ja henkilökunnan taukotilana.

Mutta kuinka käy padelille?

Tällä hetkellä näyttää siltä, että laji on tullut jäädäkseen ja siihen on kaksi syytä. Ensinnäkin laji on hyvin aloittelijaystävällinen laji. Sen perusteet on helppo oppia, mutta mitä enemmän lajia harrastaa, niin sitä enemmän lajista saa irti. Toisekseen padel on nelistään pelattavana erittäin sosiaalinen laji. Usein kentiltä kuuluukin pallon lätkimisen ja ähkimisen lisäksi rento kaveriporukoiden jutustelu.

Padelin menestysreseptiä voi verrata toiseen viime vuosien hittilajiin frisbeegolfiin. Myös frisbeegolf on suhteellisen helppo aloittaa, mutta laji tarjoaa kilpailuhenkisille pelaajille valtavasti haastetta. Padeliin verraten myös frisbeegolfissa on parasta yhdessä pienellä porukalla pelaaminen ja radan kiertäminen.

Lisäksi kentät ovat ainakin toistaiseksi ilmaisia ja Mäntsälässäkin pääsee pienellä vaivalla pelaamaan.

Jesse Helminen

Kirjoittaja on

Mäntsälän Uutisten avustaja.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut