Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaalikynä | Kohti hyvää sotea

Tulevissa aluevaaleissa äänestetään monista erittäin tärkeistä asioista, jotka vaikuttavat meidän kaikkien arkeen ja elämään.

Hyvinvointialueiden tehtäviä tulevat olemaan: perusterveydenhuolto, erikoissairaanhoito, sosiaalihuolto, lasten, nuorten ja perheiden palvelut, työikäisten palvelut, ikääntyneiden palvelut, mielenterveyspalvelut, päihdepalvelut, vammaispalvelut, oppilas- ja opiskelijahuolto, hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen ja pelastustoimi.

Kyse on siis merkittävistä asioista ja onkin tärkeää saada kaikki äänestäjät liikkeelle ja vaikuttamaan siihen, miten asioita hoidetaan tulevaisuudessa.

On selvää, että hyvinvointialueiden rajalliset taloudelliset resurssit asettavat haasteita ja silti kaikki pitäisi saada toimimaan sujuvasti, ihmislähtöisesti, turvallisesti ja parhaalla mahdollisella tavalla.

Myös hyvinvointialueiden palvelukseen siirtyvät terveys-, sosiaali- ja pelastusalan työtekijät tulee huomioida ja etenkin heidän työssäjaksamisensa, varsinkin muutoksen alkuvaiheessa.

On tärkeää, että saamme pidetyksi kiinni työntekijöistä, jotka ovat avain hyvään lopputulokseen.

Minulle tärkeää on, että hoitoon pääsy saadaan entistä sujuvammaksi. Siinä voidaan käyttää apuna digitaalisten palveluiden tarjoamista, kuten lääkärin tai hoitajan palveluita etänä esimerkiksi digiklinikan tai chatin kautta.

Nämä palvelut sopivat hyvin joihinkin sairauksiin ja vaivoihin, mutta eivät tietenkään kaikkiin ja ne eivät voi korvata terveydenhuollon läsnäolopalvelua.

Ne voivat kuitenkin helpottaa ruuhkaa ja jos digitaalisia palveluita käyttämään ohjataan ne, jotka palvelua pystyvät ja haluavat käyttää ja joiden vaivaan tai sairauteen digitaalinen palvelu sopii, niin silloin vapautuu myös aikaa toisentyyppisten sairauksien ja potilaiden hoitoon lähipalveluna kasvokkain.

Hoitoon pääsyn sujuvoittamisessa apuna tulee käyttää myös palveluseteleitä. Ne mahdollistavat, nyt etenkin korona-aikana pidentyneiden hoitojonojen purkamista.

Palvelusetelin avulla voidaan helpottaa ja nopeuttaa hoitoon pääsyä ja sitä kautta myös säästää kustannuksissa, kun hoito tapahtuu ihmisen kannalta oikea-aikaisesti.

Myös henkilökohtaisen budjetin käyttöönotto ja hyödyntäminen lisää valinnanvapautta, mm. vanhusten ja vammaisten henkilöiden terveydenhuollossa ja palveluissa, jolloin he voivat käyttää sovittujen reunaehtojen puitteissa toimintakykyä edistävien ja arkea helpottavien palveluiden hankkimiseen tuota henkilökohtaista budjettia.

Riittävien tukipalveluiden tarjoaminen mm. lapsiperheille on todella tärkeää, jolloin voidaan mahdollisesti välttyä myöhemmiltä raskaammilta palveluluilta.

Mitä varhaisemmin asioihin ja ongelmiin voidaan tarjota apua, niin sitä enemmän voimme säästää kuluissa sekä inhimillisessä kärsimyksessä.

Sama pätee myös mielenterveyspalveluihin ja mielenterveyspalveluihin tulee ehdottomasti päästä nopeasti sekä riittävän aikaisessa vaiheessa.

Myös päihdeongelmissa varhaisten tuen palvelut ovat tärkeässä roolissa. Ennaltaehkäisyä ja varhaista tukea tulee käyttää kaikissa palveluissa, missä vain mahdollista, jolloin voidaan ajoissa saada asioita käännettyä parempaan päin.

Palo- ja pelastustoimea onneksi moni meistä ei tarvitse kovinkaan usein, mutta silloin, kun niitä tarvitaan, niin pitää pystyä luottamaan niiden toimivuuteen ja nopeaan saatavuuteen.

Siksi onkin tärkeää pitää niistä huolta hyvinvointialueilla.

Hyvinvointialueiden palvelut tulee tuottaa laadukkaasti sekä kustannustehokkaasti, jotta palveluja pystytään tarjoamaan kaikille niitä tarvitseville.

Meidän tulee huolehtia hyvinvointialueiden kestävästä ja järkevästä taloudenhoidosta, sillä kustannuksien kehityksen on ennustettu kasvavan.

Paljon on siis luvassa haasteita tähän suureen uudistukseen ja varmasti menee aikaa, kun kaikki selkiintyy ja toimii, kuten pitääkin.

Nyt tarvitaan kykyä kestää epävarmuutta, nähdä isoja kokonaisuuksia, ottaa asioista selvää ja tehdä päätöksiä. Tehdä päätöksiä ihminen edellä ja maalaisjärjellä.

Heidi Hoffman controller, Mäntsälän Kokoomuksen vaalipäällikkö, hallituksen jäsen sekä mediavastaava, aluevaaliehdokas (kok.)