Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kunnanjohtajan kolumni: | Nyt tarttis äänestää!

Hannu Laurila

Tammikuussa järjestetään Suomen historian ensimmäiset aluevaalit, ennakkoäänestysaika on 12.1—18.1. ja varsinainen vaalipäivä sunnuntaina 23.1. Tärkeitä päiviä myös meille mäntsäläläisille.

Aluevaaleissa nimittäin valitaan aluevaltuustot hyvinvointialueille.

Hyvinvointialueet aloittavat varsinaisen toimintansa vuoden 2023 alusta ja ne päättävät kuntien sijaan, miten sosiaali- ja terveydenhuolto sekä pelastustoiminta järjestetään.

Ylintä päätösvaltaa käyttää aluevaltuusto. Sen käsissä on muun muassa se, miten vanhus- ja vammaispalveluiden, lastensuojelun, päihde- ja mielenterveyssektorin tai terveys- ja pelastusasemien toiminta ja resurssit järjestetään.

Kyse on erittäin isosta muutoksesta ja myös erittäin tärkeistä asioista eli palveluista, jotka koskevat meidän jokaisen arkea.

Aluevaaliesitteessä todetaan varsin osuvasti, että kyse on palveluista, jotka ulottuvat elämämme ensiparkaisusta aina sinne elämän viimeisiin vaiheisiin asti.

Tällä hetkellä Mäntsälässä julkisia sote-palveluja tuotavat eri kuntayhtymät kuten Keusote, Eteva ja Hus. Palo- ja pelastustoimen palvelut tuottaa Keski-Uudenmaan pelastuslaitos.

Mäntsälä on näissä yhteenliittymissä voinut osaltaan käyttää ns. omistajan ääntä. Näin ei enää jatkossa ole, vaan palvelut tuottavalla hyvinvointialueella on itsehallinto ja tätä omistajien ääntä käyttävät nyt äänestämällä valittavat aluevaltuustot.

Mäntsälä kuuluu Keski-Uudenmaan hyvinvointialueeseen yhdessä Hyvinkään, Järvenpään, Nurmijärven, Pornaisten ja Tuusulan kanssa.

Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen aluevaltuustoon valitaan yhteensä 69 valtuutettua. Valtuutetut valitaan vaalituloksen perusteella eikä millekään kunnalle ole kiintiöity tiettyä osuutta paikoista.

Mäntsälän näkökulmasta olisi tietysti sitä parempi, mitä enemmän saisimme ”omia” päätöksentekijöitä tulevaan aluevaltuustoon.

Tämä tietysti edellyttää sitä, että käymme aktiivisesti äänestämässä ja että löydämme ehdokkaamme mäntsäläläisten joukosta. Meillä on hyviä ehdokkaita.

Kuntavaaleissa Mäntsälän äänestysprosentti oli 50,1 prosenttia eli Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen huonoin. Sopivaksi tavoitteeksi voisimme ottaa nousun tältä jumbosijalta.

Me mäntsäläläiset haluamme varmasti vaikuttaa siihen, miten Keski-Uudenmaan hyvinvointialue toimii, mitä ovat sen tarjoamat palvelut ja mistä niitä on saatavilla. Kannattaa siis käydä äänestämässä.

Kirjoittaja on Mäntsälän kunnanjohtaja.