Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaalikynä | Ruohonjuuritason äänen kuuluttava

Aluevaalien lähestyessä tietoisuus asiaan on hiljalleen lisääntymässä ja tietoa on tullut esiin julkisuudessa entistä enemmän.

Kyse on asioista, jotka tulevat vaikuttamaan kaikkien Keusoten asukkaiden elämään ja hyvinvointialueelle siirtymistä on jo pohjustettu Keusote-muotoisena.

Sijaintimme Keusoten pohjoispäässä irrallaan laajana kuntana muihin kuntiin verraten (paitsi Pornainen) tekee kulkemisen lähes mahdottomaksi esimerkiksi Hyvinkään sairaalaan tutkimuksiin tai lääkärin vastaanotoille, kun täältä ei kulje poikittaisliikennettä ollenkaan.

Meillä on perusteltu syy pitää kiinni omasta terveysasemastamme palveluineen, laboratoriosta, kuvantamisyksiköstä, hoitajien monipuolisista palveluista, mm. diabetes-, astma-, haavahoitajista, läsnälääkäreiden palveluista ja soveltuvin osin etälääkärin palveluista.

Samoin potilastoimiston pistettä, johon voi kävellä varaamaan aikaa ja kysymään neuvoja, joka meille jo luvattiin Keusoten kokouksessa (koronan loppuessa).

Alueellistaminen, keskittäminen ja rakenteiden keventäminen ovat olleet sanoja, joiden varjolla on heikennetty palveluja monella eri saralla. Nämä tehdään säästöjen nimissä, mutta pitkässä juoksussa se on hyvin kyseenalaista ja jopa lisää kuluja toisessa päässä.

Kriteerejä on kiristetty mm. niin, että yksi hoitaja kotihoidossa sekä kotisairaalassa ajaa yöllä kolmen kunnan väliä. Ikäihmisten päivätoiminnan muutokset koskettavat kaikkein kovempaa heihin jotka muutenkin ovat yksinäisiä ja viettävät aikaansa yksinään.

Ennaltaehkäisevänä muotona asia on hyvä vaikkakin painotus siirtyy kunnan, seurakunnan ja vapaaehtoisten toimintana tapahtuvaksi.

Vaativa päivätoiminta on jo meiltä loppunut nykymuodossaan ja aiemmin omaishoitajat saivat vapaata kun omaiset pääsivät päivätoimintaan virkistäytymään.

Palveluita viedään etänä ja digitaalisina muotoina ikäihmisten koteihin, ikäihmisten tv-kanavana, ihmisille jotka eivät osaa tai ymmärrä käyttää laitteita, jos niitä edes on.

Hoitaja käy ikäihmisen kotona pari tuntia, jolloin omaishoitaja saa ”vapaan”. Rahallahan kyllä saa vaikka mitä palveluita, mutta eipä niihin ole kaikilla varaa.

Hoitajat ovat uupuneet ja äänestäneet jaloillaan isoin joukoin ja sama jatkuu edelleen.

Keusotessa on massiivinen johtoporras asiantuntijoineen, eritysasiantuntijoineen, koordinaattoreineen ja esimiehineen. Pelkästään osassa ikäihmisten palveluja on 45 eritasoista esimiestä.

Voisiko heistäkin osan siirtää työkiertoon tekemään työtä, josta he niin mielellään säästävät ja näkisivät mitä työ ruohonjuuritasolla oikeasti on: ei ruoka- eikä vessataukoja, menet minuuttiaikataululla osoitteesta toiseen, koet samaa riittämättömyyden ja syyllisyydenkin tunnetta, kun et ehdi edes jutella asiakkaasi kanssa.

Henkilöstö jota johtoporras ja esimiehet arvostavat ei lähde eikä vaihda työnantajaa, vaan pysyy uskollisena ja lojaalina työnantajalleen.

Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen vaaliehdokkaina on paljon loistavia hakijoita monelta eri alueelta, on talousgurua, maisteria ym. ja heitä siellä tarvitaan.

Mutta tarvitaan myös ruohonjuuritason (ääni)torvia.

Kuten Keusoten kohdalla nähtiin, niin asiat jäivät sinne, jos et tiennyt katsoa striimattuja kokouksia.

Olen vahvasti sitä mieltä, että asioista täytyy tiedottaa myös kuntalaisille aktiivisesti ja edistää läpinäkyvyyttä päätöksenteossa.

Tarja Vierikko aluevaaliehdokas (sd.) Mäntsälä