Vuoden 2021 alussa oli toivoa. Edellinen vuosi oli osoittautunut lähihistorian oudoimmaksi vuodeksi, mutta juuri kehitetty koronarokote oli selvä viesti siitä, että kyllä tästäkin kriisistä vielä päästään ulos.
Mutta ei se kuitenkaan ole ollut aivan mutkatonta.
Rokotteiden saatavuudessa oli aluksi ongelmia ja nyt viime aikoina on myös ollut vaikea löytää tarpeeksi henkilökuntaa hoitamaan rokotuksia.
Tautitapausten kasvaessa myös kuluneen vuoden aikana ja kuluvina viikkoina on täytynyt ottaa käyttöön rajoitustoimenpiteitä, jotka ovat väliaikaisesti vaikuttaneet monen harrastamiseen ja sosiaaliseen elämään.
Koronasta oli tullut vajaassa kahdessa vuodessa normi, joka täytyi aina ottaa huomioon. Aluksi juttukeikoilla täytyi kysyä, että kuinka korona on vaikuttanut ja kuinka se otetaan huomioon, kunnes asia sisältyi jo luontevasti jokaiseen juttuun ilman, että asiaa piti alleviivata.
Yhtään vähättelemättä kenenkään vaikeuksia pandemian keskellä voi silti sanoa, että kaiken kanssa on opittu kyllä elämään ja vastoinkäymisistä voi selvitä.
Koronasta huolimatta oman vastoinkäymisensä kokivat myös Arola-Jokelanseudun asukkaat, kun kyläkoulussa vietettiin kesän kynnyksellä 2021 viimeisiä kevätjuhlia. Oppilaat siirtyivät syksyksi jo Hyökännummen kouluun.
Asukkaat pelkäsivät, että ennen kyläläisiä yhdistänyt tekijä katoaisi nyt kokonaan ja se vaikuttaisi siten kylän yhteisöllisyyteen.
Mutta mitä vielä. Kyläläiset päättivät, että he eivät jää asioita liiaksi märehtimään ja kuten tämän lehden jutusta voi lukea, on koulu saamassa täysin uuden elämän.
Siinä samassa myös yhteisöllisyyden kokemus on vahvistunut, kun vastoinkäymisestä on noustu yhdessä tekemällä.
Toivotaan, että vuoden 2022 aikana pääsemme vihdoin koronasta eroon. Silloin ei tulevaisuutta tarvitsisi laskelmoida viruksen ehdoilla, vaan jokainen voi avoimemmin suunnitella tulevaa.
Jesse Helminen Kirjoittaja on Mäntsälän Uutisten avustaja.