Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Paula Kyrön kolumni Olisiko aika talouden maineenpalauttamiselle?

Jokavuotiset Finlandia-kirjallisuuspalkinnot on jaettu ja saimme taas hienoja kirjoja pukinkonttiin ja joululukemiseksi.

Palkinnot jaettiin kaunokirjallisuudessa, tietokirjoissa ja junior-sarjassa. Saimme seurata valintaprosessia ja jännittää voittajia.

Harva tietää, että meillä jaetaan myös joka toinen vuosi paras liiketalouden tietokirjapalkinto.

Kustantajat ilmoittavat tähän Ekonomiliiton järjestämään kilpailuun parhaat talouden ja johtamisen teoksensa. Näistä asiantunteva raati valitsee parhaan kahdessa vaiheessa.

Ensimmäisessä vaiheessa karsitaan laajasta joukosta rajallinen määrä lopulliseen valintaan.

Valitsijoiden joukossa on käytännön liiketoiminnan osaajia ja mm. professoreita.

Olisiko jo aika antaa taloudelle maineen palautus?

Kun aikanaan olin molemmissa, alkukarsinnassa ja lopullisessa valitsijaporukassa, kyselin ihmeissäni, miksi yleisö ei ollut paremmin tietoinen tästä palkinnosta.

Minulle vastattiin, etteivät tiedotusvälineet olleet erityisen kiinnostuneita siitä.

Se, mistä ollaan tietoisia ja kiinnostuneita heijastaa yhteiskunnan tärkeinä pitämiä asioita.

Merkityksellisinä pidetyistä asioista opitaan ja niistä muodostuu yhteistä kollektiivista tietoperustaa, joka ohjaa valintoja ja päätöksentekoa.

Kun tarkastelemme yhteiskuntamme velkaantumista 1990-luvulta saakka ja nykyisen hallitusohjelman toteutusta ja koronan hoitoa, on minua kovasti askarruttanut se vähäinen taloudellisten asioiden hallinta, joka näihin prosesseihin liittyy.

Onko niin, että hyvinvointiyhteiskuntaamme voidaan ohjata ja rakentaa taloudesta piittaamatta vai onko niin, että emme osaa ottaa huomioon talouden realiteetteja ja merkitystä yhteiskuntamme kehittämisessä.

Olisiko jo aika antaa taloudelle maineen palautus, lisätä osaamistamme siinä ja ottaa se osaksi päätöksentekoamme, jotta voisimme tulevaisuudessakin säilyttää ja kehittää hyvinvointiyhteiskuntaamme.

Kirjoittaja on KT, KTT, eläkkeellä oleva yrittäjyyden professori.