Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus | Talous on arvovalintoja

Suomen Pankin entinen pääjohtaja Erkki Liikanen kertoi vuonna 2014 Ylen aamu-tv:n haastattelussa, että talouden tosiasiat ja arvovalinnat tulisi erottaa toisistaan ja selventääkseen kantaansa hän vielä lisäsi:

”Talouden faktat eivät kuulu politiikan piiriin. Politiikkaan kuuluu se, mihin tärkeysjärjestykseen asioita laitetaan, se on vaaleissa ratkaistava.”

Lausunto tuli taas mieleen, kun seurasin vuoden viimeisintä kunnanvaltuuston kokousta. Valtavasta talousarviosta nousi yhtenä asiana esiin kotihoidontuen kuntalisän palauttaminen, joka oli päätetty lopettaa samoissa merkeissä edellisen vuoden talousarvion hyväksymisen yhteydessä.

Vuosi sitten todettiin, että lisä ei vähentänyt varhaiskasvatuksen tarvetta siinä määrin, että se olisi tuottanut sitä kautta säästöjä. Silti keskustan linjapuheessa lisän palauttamisesta puhuttiin investointina.

Kuntalisän palauttaminen ei ole miljoonien menoerä kunnan talouteen, mutta menoerä kuitenkin, mutta asia on selvästi kuntalaisille ja valtuutetuille tärkeä.

Kokoomuksesta suurin osa äänesti vastaan, mutta Annika Warras-Stjernvall kertoi jo etukäteen omassa puheenvuorossaan, että asia on puhdas arvovalinta. Tapio Havula puhui ensin äitien työn arvostamisesta, kunnes kanssavaltuutetut korjasivat, että pitäisi puhua vanhemmista. Puheenvuoroissa myös pidettiin tärkeänä sitä, että taaperoikä on lapsille niin tärkeä, että heidän olisi hyvä olla kotona.

Äänestys meni selvästi palauttamista kannattavien puolelle ja tuoreeltaan äänestyksen päätyttyä moni ihminen tykkäsi asiasta kertovasta uutisesta sosiaalisessa mediassa.

”Pulinat pois”, sanoisi entinen ulkoministeri. Tehtiin selvästi liikasmainen arvovalinta talouden raamien sisällä ja tuo valinta maksaa nyt arvion mukaan noin 300 000 euroa.

Sivistyslautakunnan puheenjohtaja Matti Virpiaro kysyikin aiheellisesti, että millä tuo sivistystoimen 300 000 euron lovi paikataan ja mistä leikataan? Sekin on arvovalinta.

Jesse Helminen Kirjoittaja on Mäntsälän Uutisten avustaja.