Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus | Tammikuussa on kiinnostavat vaalit

Pasi Huuhtanen

Tiistaina on tiedossa, ketkä lähtivät ehdolle aluevaaleihin 23. tammikuuta. Ehdokaslistojen jättö oli tiistaina 14. joulukuuta kello 16 mennessä.

ESM-lehdet, joihin Mäntsälän Uutisetkin kuuluu, teettivät Tietoykkösellä gallupin aluevaaleista. Sen mukaan noin puolet vastanneista tiesi, mistä aluevaaleissa on kysymys.

Luku on hätkähdyttävä. Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistus on ollut puheenaihe yli kymmenen vuoden ajan. Ehkä aihe ei ole kaikkein mediaseksikkäin. Hallintohimmelit kiinnostavat aidosti vain vallasta kiinnostuneita.

Aluevaaleissa valittavat valtuustot päättävät paitsi sote-asioista myös pelastustoimesta Suomessa vuoden 2023 alusta

Mutta sen luulisi kiinnostavan, miten sosiaali- ja terveyspalvelut sekä pelastus esimerkiksi kotikunnassa järjestetään. Uudet valtuustot päättävät näistä todella tärkeistä asioista ja käyttelevät suurempia rahasummia kuin joka kuntaan jäävät kunnanvaltuustot.

Toisaalta suuri enemmistö vastanneista aikoo todennäköisesti tai melko todennäköisesti äänestää. Moni tietää nyt valittavan tärkeistä asioista päättäviä, vaikka oma kiinnostus ei ole riittänyt ottamaan selvää, mitä tarkasti ottaen valitaan.

Aluevaaleissa on monta jakajaa. Perinteisesti on katsottu ennen kaikkea sitä, miten eri puolueet menestyvät. Nyt vaaliessa on korostetusti kunta-aspekti. Mikä kunta saa kokoansa suuremman painoarvon, mikä jää kokoaan pienemmäksi?

Suomeen valitaan uuden kokoista demokraattista elintä. Voi olla, että kuntarajat hälvenevät ajan myötä. Ne tuskin kuitenkaan poistuvat, sillä kunnanvaltuustot säilyvät.

Toivottavasti kuntien välinen kilpailu vähenee ajan myötä. Edustajien osoitettava, että he eivät aja oman kuntansa vaan koko alueen etua. Yhtälö voi olla alussa vaikea, sillä todennäköisesti suuri osa äänistä tulee ainakin näissä vaaliessa sillä, että ehdokas lupaa puolustaa kotikuntaansa. Vaikka tätä ei virallisissa puheissa julistettaisikaan.

Kirjoittaja on Mäntsälän Uutisten toimittaja