Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Sinikka Savanderin kolumni Mies ja joulukuusi

Mies ja joulu kuuluivat jotenkin yhteen ainakin lapsuudessani. Isä osti joulukuusen, kävi katsomassa useana päivänä monia myyntikojuja, jos löytyisi tasainen, tuuhea ja vihreä.

Silloin joulukuusi oli miehen tehtävä, ainakin meillä. Tämän superhienon kuusen hän koristeli aatonaattona. Koristeita oli niin paljon, että voi oikeasti sanoa, että ”on koristeltu kuin joulukuusi”.

Tämä muisto saa minut ajattelemaan tämän päivän miestä. Mikä on hänen tehtävänsä perheessä, jossa on lapsia tai suhteessa, jossa on kaksi eläkkeellä olevaa ikäihmistä?

Mies on tottunut jo lapsena, että äiti huolehtii ja varoittaa, sitten on kumppani, joka ohjelmoi, mutta ei kysy, ”miten voit?”.

Miehen ei tarvitse käyttää omia aivojaan, koska on osoitettu, ettei hän tiedä kotihommista niin kuin pitäisi. Hän ei pohdi mutkikkaasti ihmissuhteiden kiemuroita tai lue perusteellisesti kauppalistaa.

Mies yritti löytää oikeita vehnäjauhoja, hän soitti kotiin ja kysyi neuvoa, sieltä kiireen keskeltä kaiuttimesta kuului ”et taaskaan löydä”.

Saattoi havaita pelkoa, että viekin kotiin vääränmerkkistä tai karkean sijaan hienoja. Hän kuitenkin otti pienen pussin puolikarkeita, kaiken varalta.

Tämä on yksi arjen esimerkki siitä, miten mies yrittää tehdä niin oikein kuin ymmärtää. Mies ei aina tiedä, kuka hän on ja mikä on hänen tehtävänsä ja roolinsa.

Onneksi on kaveriporukka, jossa voi olla ihan oma itsensä ja tulla hyväksytyksi sellaisena kuin on.

Työpaikallakin saa arvostusta tekemästään silloin kun pistää parastaan, jopa perheenkin kustannuksella.

Läheisyys ja seksi, ne vasta ovat taitolajeja, melkein tarvitsisi ohjekirjaa, sitähän mies on taitava lukemaan. Kun ei tiedä osaako käyttää oikeita sanoja ja sattuuko oikea aika ja kohta! Jos ei menekään niin kuin pitäisi, niin seurauksen voi olla puhumattomuus.

Kun miehellä on aloitekykyä, selkärankaa ja rohkeutta sanoa mitä haluaa, eikä kaikki ole samantekevää, niin siitä nainen tykkää!

Ikääntyessä terveystilanne muuttaa roolit. Moniko nainen kulkee edellä ja mies köpöttää perässä ja kukahan on kirjoittanut valmiiksi viikko-ohjelman tai sopinut lääkärikäynnit?

Miehen mitta taitaakin olla ihan muussa kuin kuusen koristelussa!

Kirjoittaja on seksuaali-, perhe- ja parisuhde- terapeutti.