Pääkirjoitus: Ostan paikallista, jos pystyn

Mäntsälän Joulunavaus oli menestys. Ihmisillä oli hyvä mieli ja kirpakasta pakkasesta huolimatta tunnelma oli lämmin ja ilmassa todellista joulumarkkinoiden tunnelmaa.

Lisäksi kuntalaiset pääsivät näkemään, kuinka paikalliset käsityöntekijät toivat parasta osaamistaan esille. Kunnanjohtaja Hannu Laurila kehottikin avajaispuheessaan ihmisiä miettimään, jos tämän vuoden joululahjaostokset voisikin tehdä paikallisissa liikkeissä.

Aivan mainio ja kannatettava ajatus, mutta suhteellisen mahdoton toteuttaa. Etenkin, jos tarkoituksena on ostaa jotain muutakin kuin joulupöydän antimia. Lahjojen suhteen katseet kannattaakin valitettavasti suunnata naapurikuntiin.

Mäntsälästä puuttuvat nimittäin erikoiskaupat. Toki meillä on joitain hyvin palvelevia liikkeitä, mutta vaate- ja elektroniikkakaupoille ei ole täällä asiaa.

Joten jos mielii ostoksille, niin ensin on startattava auto tai ostettava junalippu.

Toisaalta nettishoppailun aikakaudella ostokset voi tehdä kätevästi tietokoneen tai älypuhelimen ääressä ja ainakin vielä toistaiseksi kuljetusfirmat ovat tuoneet paketit perille tänne Uudenmaan pohjoisosiinkin,

Mutta eipä asia ole näinkään yksioikoista, sillä samaan aikaan myös globaalit toimitusketjut sakkaavat sen verran pahasti, että ei sieltä netistäkään saa aivan kaikkea välttämättä tilattua niin, että ne ehtisivät vielä pukin konttiin.

Etenkin sirupulasta kärsivä elektroniikkateollisuus ei välttämättä kykene toimittamaan kaikkia tilauksiaan. Se on näkynyt joulun myynnissä niin, että esimerkiksi aivan uusimpia pelikonsoleita ei ole riittänyt ihan jokaiseen kotiin.

Laurila kehotti puheessaan suosimaan paikallisten kauppojen lisäksi myös paikallisia palveluja, joten jos siinä voisi olla tämän joulun teema?

Lahjakortti elokuvateatteriin, kuntosalille tai ratsastustallille ei rasita myöskään ympäristöä samassa mittakaavassa kuin Kaukoidästä tuodut muoviset apparaatit.

Jesse Helminen,

Kirjoittaja on Mäntsälän Uutisten avustaja.

Kommentoi