Lukijalta | Valtuustoaloite tasa-arvo-ja yhdenvertaisuus-suunnitelman laatimiseksi

Jätimme 15.11. valtuustoaloitteen koko kunnan kattavan tasa-arvo ja yhdenvertaisuussuunnitelman laatimiseksi.

Aloite on suoraa seurausta vastauksesta, jonka lokakuussa saimme Pride-liputusta koskevaan valtuustoaloitteeseemme.

Selkeys ja johdonmukaisuus eivät ole sanoja, jotka sen aloitteen käsittelystä ensimmäisenä mieleen tulevat.

Keskustelua seuratessa heräsi kysymys, miten kunta ylipäänsä on sitoutunut tasa-arvolaissa ja yhdenvertaisuuslaissa mainittujen ryhmien aseman parantamiseen.

Mutta muitakin ongelmia on. Todella rankasta syrjinnästä kielivät myös viharikokset, joita poliisiammattikorkeakoulun tuoreen tutkimuksen mukaan tehtiin vuonna 2020 eniten juuri Mäntsälässä.

Kunnan tasa-arvo- yhdenvertaisuusajattelusta on siis saatava parempi selvyys.

Tasa-arvolaki (609/1986) kieltää sukupuoleen perustuvan syrjinnän. Mutta sitäkin tärkeämpi viite syrjintää koskevalle keskustelulle ja toiminnalle Yhdenvertaisuuslaki (1325/2014).

Se kieltää syrjinnän iän, alkuperän, kansalaisuuden, kielen, uskonnon, vakaumuksen, mielipiteen, poliittisen toiminnan, ammattiyhdistystoiminnan, perhesuhteiden, terveydentilan, vammaisuuden, seksuaalisen suuntautumisen tai muun henkilöön liittyvän syyn perusteella.

Juuri näiden syrjintämuotojen esiintymisestä kunnassamme me tiedämme aivan liian vähän. Eikä pelkkä kartoitus tietenkään riitä. Hyvin valmistellussa tasa-arvo ja yhdenvertaisuussuunnitelmassa ongelmat ja niiden korjauskeinot esitetään syrjintämuodon mukaan.

Voimassa olevassa, vuonna 2017 hyväksytyssä tasa-arvo ja yhdenvertaisuussuunnitelmassa nämä kysymykset on sivuutettu, eikä se siten ole ohjannut poliittista keskustelua ja päätöksentekoa tasa-arvo ja yhdenvertaisuuslainsäädännön edellyttämällä tavalla.

Nyt tämä ongelma on korjattava.

On koottava yhteen kaikki koulu- ja palvelualuekohtaiset suunnitelmat, kirjoitettava niille tasa-arvo- ja yhdenvertaisuuslakien edellyttämä sisältö ja tuotava näin koostettu asiakirja valtuuston päätettäväksi.

Jäämme mielenkiinnolla odottamaan, miten kunnanhallitus ja valmisteluvastuuseen tulevat lautakunnat aloitteeseemme vastaavat.

Erkki Laukkanen kunnanvaltuutettu (vas.) Mäntsälä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut