Pääkirjoitus | Kun syksyllä ei alakaan mikään

Syrjäytyminen on käsitteenä monitulkintainen. Siihen voi liittyä työ- ja opiskelupaikkojen ulkopuolelle jäämistä, mutta myös sosiaalisten piirien ulkopuolelle jäämistä.

Syrjäytymistä pidetään usein epäreilusti yksilön omana epäonnistumisena ja siihen liittyy vahvaa stigmautumista. Kun yhteiskunta näkee yksilön epäonnistuneena, niin luovuttaminen voi toimia itseään suojaavana mekanismina.

Syrjäytymiseen vaikuttaa kuitenkin vahvasti myös ylisukupolvinen huono-osaisuus ja se, että yksilö jää kaikkien tukiverkkojen ulkopuolelle, on ne sitten institutionaalisia tai oman sosiaalisen piirin muodostamia.

Siksi tämän lehden juttua varten Starttivalmennuksessa tapaamani Ronin sanat kuulostivat hyvin tutuilta, kun hän kertoi, että lukion jälkeisinä välivuosina hänen elämänhallintansa alkoi mennä huonompaan suuntaan.

Se nimittäin käy helposti, jos yhtäkkiä onkin tilanteessa, jossa arki ei olekaan enää tuttua ja turvallista koulussa tai töissä käyntiä. Syksy tulee ja uusi lukukausi ei ala tai työpaikan kahvipöydässä ei enää kyselläkään, että ”kuinka loma meni?”

Moni ehkä edelleen kuvittelee, että työttömäksi ja jouten jääminen olisi jotenkin miellyttävää. Sosiaalisten kontaktien katkeaminen ja yhteiskunnan silmissä hyödyttömäksi jääminen käyvät nimittäin pidemmän päälle mielenterveyden päälle.

Asia koskee jokaista, mutta etenkin nuoria, joiden elämään liittyy paljon koulutukseen liittyviä normeja. Oletuksena on se, että koulut käydään yhteen putkeen ja koulusta siirrytään sujuvasti sitten työelämään.

Harvoin asiat menevät kaikilla näin mallikkaasti ja silloin menestyspaineiden alla olisi hyvä, että ympärillä on tuttuja ja turvallisia ihmisiä ohjaamassa oikeaan suuntaan ja kannustamassa, vaikka opiskelu- tai työpaikka menikin nenän edestä.

Olisi siis hyvä, jos tunnustettaisiin se, että syrjäytyminen ei ole vain yksilön epäonnistumista, vaan myös tukiverkkojen puutetta ja kenenkään ei pitäisi jäädä yksin tyhjän päälle.

Jesse Helminen,

Kirjoittaja on Mäntsälän Uutisten avustaja.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut