Pääkirjoitus | Laurila liikkeelle varovaisella budjetilla

Pasi Huuhtanen

Kunnanjohtaja Hannu Laurilan ensimmäinen budjettiehdotus on kädenjäljeltään varovainen. Varovaisuuteen kannustaa paitsi se, että kunnanjohtaja on vasta elokuussa aloittanut työssään, myös se, että ensi vuosi on Suomen kuntaelämässä todellinen poikkeus.

Yli 10 vuotta Suomeen synnytetty sote-palvelujen uudistus saadaan vihdoinkin toteutettua. Hyvinvointialueiksi nimetyt maakunnat järjestävät sote-palvelut sekä pelastustoimen vuoden 2023 alusta lähtien. Hyvinvointialueiden aluevaalit käydään ensi tammikuussa.

On helppo arvata, että ensi vuosi menee kuntapolitiikassa uusia alueita takkuessa. Muutos vaikuttaa monella tavalla myös kuntien talouteen. Kuntien verotusoikeudesta katoaa reilusti yli puolet.

Kaikkien muutosten keskellä on nähtävissä, että kunnissa ympäri Suomen lähdetään ensi vuoteen varovaisilla budjeteilla. Uuteen ei juuri ryhdytä.

Niin myös Mäntsälässä. Esityksen mukaan uusia rakennuskohteita ei tule, henkilöstöä palkataan niukanlaisesti ja kaiken kaikkiaan eletään odottavissa tunnelmissa ja muutosta valmistellen.

Mäntsälä kuuluu Keusoten alueeseen, jossa sote on jo järjestetty maakuntatasolle. Silti hyvinvointialueen synnyttäminen vaatii Keski-Uudellamaallakin pitkiä pihtejä. On hyvä, että tähän saumaan ei ole tarjolla isoja haasteita, vaan yritetään nyt elää tämän kanssa, että saadaan sote-uudistus kunnialla loppuun.

Nettoinvestointeja löytyy kyllä ensi vuodelle lähes 15 miljoonaa euroa. Isoimmat ovat kuitenkin jo alkaneiden hankkeiden loppuun viemisiä. Ehnroosin koulun rakentamiseen on varattu 3,4 miljoonaa, päiväkoti Amandan uuden rakennuksen tekoon 2,6 miljoonaa.

Iso investointi ensi vuonna on Hepolan koulun vesikaton korjaus, 1,4 miljoonaa. Paljon rahaa vie myös Ehnroosin koulun ensikertainen kalustaminen, 840 000 euroa. Summa on kuitenkin kohtuullinen, sillä Riihenmäen koulun kalustaminen vastaavassa tilanteessa vei yli miljoonan.

Kaiken kaikkiaan: varovaisesti kohti uusia sote-aikoja.

Kirjoittaja on Mäntsälän Uutisten toimittaja

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut