Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus | Vain harvalla on pyörässään valot

Pasi Huuhtanen

Aamut ovat vaalentuneet, kun kelloja siirrettiin tunnin verran taaksepäin viime viikonloppuna. Paluu kesäajasta normaaliaikaan tuo kuitenkin vain hetken helpotuksen pimeisiin aamuihin.

Nyt on korkea aika laittaa kuntoon tiellä liikkujien heijastimet että pyörien valot. Tämän tärkeydestä saatiin konkreettinen todistus Kirkonkylän koululla viime viikolla. Silloin ei ollut normaaliaikaan siirtyminen vielä helpottamassa pimeitä aamuja. Aamulla oli hämärää ja ensimmäiset koululaiset tulivat Kirkonkylälle kahdeksan maissa kutakuinkin pimeässä.

Koulun vanhempainyhdistys toteutti liikennevalvonnan tarkoituksenaan muistutella sekä autoilijoita pienistä liikkujista että itse koululaisia siitä, miten pitää kulkea.

Ensimmäisenä päivänä syysloman jälkeen käytännössä kaikilla koululaisilla puuttuivat etuvalot pyöristä, kertovat valvomassa olleet.

Seuraavana päivänä, tiistaina olin itse todistamassa tätä. Vaikka lapsille oli pyritty huomauttamaan valojen puutteesta edeltävänä aamuna, Keskuskatua pitkin ajaneista pyöräilijöistä ehdottomalla enemmistöllä ei ollut valoja.

Puoli yhdeksään kouluun tulleista 32 pyöräilijästä 25 ajoi ilman etuvaloa. Etuvalo oli siis päällä seitsemällä lapsella 32:sta.

Hassua kyllä, takavalo toimi useammalla, eli 11 pyöräilijällä. Tuore lainmuutos takavalon pakollisuudesta lienee syynä tähän.

Etuvalo oli siis päällä noin joka viidennellä lapsella. Ei välttämättä kannata uskoa, että kyllä meidän lapsi sen on laittanut, sillä valtaosa ei ollut.

Voi olla, että polttimo on palanut, voi olla, että virtalähde on tyhjä ja voi olla, että pyörässä ei edes ole lamppua. Joka tapauksessa vastuu on aikuisen, ei noin kymmenvuotiaan pyöräilijän.

Tietenkin piti laskea myös aikuisten valojen käyttö. Vähänpä heitä liikkui lapsiin nähden. Viidestä näkemästäni aikuisesta kolmella oli pyörässä asialliset valot. Parempi prosentti, mutta ei lähellekään täydellinen.

Tarkasta, millaisella pyörällä lapsesi aamulla lähtee!

Kirjoittaja on Mäntsälän Uutisten toimittaja