Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus | Älä stressaa, mene metsään

Jokaisella suomalaisella on varmasti joitain muistoja metsästä. Olkoon ne sitten hyviä tai huonoja, mutta olisi väärin väittä, etteikö metsät olisi meille tärkeitä.

Ensin metsät ovat olleet arkista ympäristöä ja elannon lähde ja myöhemmin teollisuuden raaka-aineiden ja talouskasvun kulmakivi. Nyt metsistä nautitaan taas aivan uudella tavalla, kun metsien virkistyskäyttö ja turismin mahdollisuudet ovat valjenneet meille viimeistään koronan myötä aivan uusilla tavoilla.

YLE kertoi muun muassa jo vuonna 2015 japanilaisista lääkäreistä, jotka määräsivät potilailleen korkean verenpaineen ja stressin hoitoon ”metsäkylpyjä”.

Asiasta innostuneena Suomeen onkin valunut aasialaisia turisteja samoilemaan ja hoitamaan kireitä hermojaan hiljaisiin ja puhtaisiin metsiin.

Vuoden 2020 alussa metsien terveysvaikutukset myös todistettiin Suomessa tieteellisesti, kun ympäristöpsykologiasta tohtoriksi väitellyt Tytti Pasanen esitteli väitöskirjansa tuloksia.

Luonnossa liikkuminen sai tutkimuksessa mukana olleilla potilailla aikaan muun muassa ajatusten selkenemistä, mielen kirkastumista ja stressin vähenemistä. Lisäksi mitä stressaantuneempi oli, niin sitä suurempi oli metsässä liikkumisesta saatu hyöty.

Luonnonläheisyys oli myös yksi selvästi esiin noussut arvo kunnan toteuttamassa kuntalaiskyselyssä, joten on hienoa, että kunnassa aiotaan nyt toteuttaa Mustamäen metsän tyyppisiä lähiluontoprojekteja.

Pasasen tutkimuksen mukaan ei ollut nimittäin suurta väliä, liikkuiko luonnonvaraisessa metsässä vai puistomaisessa metsässä.

Sen vuoksi on hyvä, että laadukkaat metsäpolut ja retkikohteet olisivat kaikkien kuntalaisten helposti saavutettavissa. Mustamäen metsä sopiikin sijaintinsa puolesta erinomaisesti lähivirkistysalueeksi.

Tarkempia suunnitelmia alueen suhteen ei olla vielä lyöty lukkoon ja kaavasta voi vielä antaa muistutuksia, mutta jotenkin toivon, että alkuperäisestä suunnitelmasta pidetään kiinni ja alue pyritään pitämään mahdollisimman luonnonmukaisena.

Jesse Helminen Kirjoittaja on Mäntsälän Uutisten avustaja.