Lukijalta | Uskomme biokaasuun

Mäntsälän Uutisten Lukijalta-palstalla 13.10. Ritva Salonen esitti ajankohtaisia kysymyksiä Mäntsälän Biovoima Oy:n tilanteesta ja Nivoksen roolista hankkeessa.

Syksyllä 2020 toimintansa aloittaneesta biolaitoksesta Nivos omistaa noin kolmanneksen. Laitoksen tuotanto ja käyttövarmuus ovat lisääntyneet toiminnan käynnistämisestä lähtien. Tuotanto on nyt varsin hyvällä tasolla ja toimintaa kehitetään edelleen.

Laitoksen talousvaikeudet ovat tulosta tuotannon hitaasta käynnistymisestä sekä ennen toiminnan aloittamista tehdyistä rahoitusratkaisuista, joihin saneerausmenettelyllä haetaan nyt ratkaisua.

Energia-alalla eletään rajussa muutoksessa ja muutokset ovat nopeita, esimerkkinä sähkön ja fossiilisten polttoaineiden rajut hinnan nousut. Investointipäätösten oikea-aikainen ajoittaminen on vaikeaa, mutta uskon, että fossiilisten ja ulkomaisten polttoaineiden vähentäminen on oikea suunta.

Nivos käyttää Mäntsälän kirkonkylän alueella kaukolämmön tekemiseen datakeskuksessa syntyvän hukkalämmön lisäksi maa- ja biokaasua.

Maakaasun käyttö on erityisesti kylmänä vuodenaikana merkittävä energiakustannus, jonka lisäksi se on sekä fossiilinen että ulkomainen polttoaine.

Nivos haluaa olla mukana lisäämässä kotimaista biokaasutuotantoa ja vähentää fossiilisten polttoaineiden käyttöä energiatuotannossaan.

Positiivinen vaikutus vaihtotaseeseen on myös hyvä peruste vähentää ulkomaisten polttoaineiden käyttöä.

Pyrimme aktiivisesti lisäämään toimintaa, jolla pidetään mäntsäläläisten rahat Mäntsälässä.

Haluan rauhoitella kysyjää ja vakuuttaa, että Mäntsälän Biovoima Oy:n taloustilanne ei nosta veroja eikä sähkön hintaa.

Tällä hetkellä tilanne on haastava, mutta biokaasun kasvava kysyntä mahdollistaa menestymisen tulevaisuudessa.

Marko Ahl, toimitusjohtaja Nivos Oy

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut