Olemme siirtymässä uuteen aikaan. Aikaan, jossa hyvinvointipalveluiden järjestämisvastuu on siirtymässä kunnilta hyvinvointialueille. Muutoksella on suuria vaikutuksia yritystenkin toimintaympäristöön. Ei vain sote-alan toimijoille vaan myös muille.
Julkinen sektori tarvitsee jatkossakin yksityisen sektorin kumppanikseen. Sote-alan työvoimatarve kasvaa ja tässä tilanteessa kaikkien, pienempienkin palveluntarjoajien elinkelpoisuuden varmistaminen on ensiarvoisen tärkeää. Neljä viidestä yksityisestä palveluntarjoajasta on enintään neljän hengen yrityksiä.
Tällä hetkellä valmistellaan hyvinvointialueille palvelustrategiaa osana hyvinvointialuestrategiaa. Tätä työtä tehdään loppuvuoden aikana valmistelutyöryhmissä.
Palvelustrategiassa hyvinvointialue päättää järjestämisvastuulleen kuuluvan sosiaali- ja terveydenhuollon pitkän aikavälin tavoitteet. Yrittäjien huomioiminen palvelustrategian laadinnassa on tärkeää, koska Suomella ei ole varaa menettää yhtäkään sote-alan yritystä, eikä niiden tarjoamia palveluita, saatikka työpaikkoja.
Toivottavasti hyvinvointialueen väliaikaisella valmistelutoimielimellä riittää rohkeutta nostaa paikalliseen palvelustrategiaan yksityistä palvelutuotantoa tukevia linjauksia.
Niiden avulla turvataan yhdenvertaiset ja hyvät palvelut hyvinvointialueen asukkaille.
Monituottajamallin sisällyttäminen palvelustrategiaan on yrittäjille äärimmäisen tärkeä. Linjaus antaa yksityisille toimijoille rohkeutta investoida ja kehittää omaa toimintaa ja antaa ylipäätään uskoa sote-yritysten toimintaedellytysten säilymiseen.
Palvelusetelin tarjoamia mahdollisuuksia kannattaa hyödyntää ja määritellä palvelusetelin arvo sellaiseksi, että sen arvo vastaa julkisen sektorin tuotantokustannuksia.
Läpinäkyvyyden lisääminen lisää luottamusta. Siksi olisi hyvä luoda yhteinen läpinäkyvä kustannuslaskentamalli, jolla julkisen ja yksityisen sektorin palvelutuotannon kustannuksia voidaan aidosti vertailla.
Olemme mielellämme mukana valmistelutyössä ja hyvinvointialueen valmistelutyöryhmien tukena varmistamassa jokaiselle asukkaalle ja yritykselle parasta mahdollista hyvinvointialuetta.
Haastankin kaikki osapuolet tavoittelemaan yrittäjämyönteisimmän hyvinvointialueen mainetta ja vetovoimaa.
Kirjoittaja on Uudenmaan Yrittäjien aluejohtaja.