Lukijalta | Kuntalaisten tarpeet päätöksenteon keskiöön

Tiesitkö, että Mäntsälän kunnalla ei ole omia arvoja? Siksi uusi kunnanjohtajamme Hannu Laurila on haastanut meidän päättäjät miettimään niitä.

Keskustellessamme asiasta keskustan ryhmässä kaikkein tärkeimmäksi arvoksemme nousi ”kuntalainen keskiössä”, sillä ilman kuntalaisia ei ole kuntaakaan eikä viranhaltijoilla mitään virkaa.

Kun päätöksiä tehdään kuntalaislähtöisesti, ensin selvitetään heidän tarpeensa ja toiveensa ja sitten vasta mietitään, miten ne toteutetaan parhaiten käytössä olevien resurssien avulla ja lakien ja säännösten rajoissa.

Muuten käy helposti niin, että ensin katsotaan mitä laki vaatii, sitten päätetään miten paljon pitää säästää ja lopuksi todetaan, ettei voida tehdä mitään, ennen kuin on edes selvitetty mitä kuntalaisten mielestä pitäisi tehdä!

Kuntalaiskeskeisessä lähestymistavassa kuntalainen on arvokas ja kunnioitettu asiakas, jonka tyytyväisyys on tärkein mittari, jolla kunnan onnistumista mitataan.

Tällöin kunnassa esimerkiksi suhtaudutaan potentiaalisten kuntalaisten ja rakentamista harkitsevien ihmisten yhteydenottoihin samalla vakavuudella kuin MYK:issä yritysten yhteydenottoihin: vastaus löydetään kolmen päivän sisällä eikä vasta viikkojen päästä (jos silloinkaan).

Jos kuntalainen ottaa ensin yhteyttä väärään viranhaltijaan, tämä ohjaa hänen pyyntönsä oikealle taholle.

Koulukyytejä järjestettäessä tärkeimmiksi kriteereiksi nostetaan turvallisuus ja se, että kyydit helpottavat perheiden elämää eikä se, miten halvalla homma saadaan hoidettua.

Kuntalaiskeskeinen päätöksenteko vaatii hieman enemmän aikaa ja vaivaa, koska silloin asukkaiden mielipiteitä pitää oikeasti kysellä ja aidosti kuunnella.

Mutta se palkitsee päättäjät tyytyväisillä kuntalaisilla, jotka eivät vuodesta toiseen valita samoista asioista ja kunnan asukkailla, jotka mainostavat kuntaa muillekin parhaana paikkana elää ja yrittää.

Mäntsälän keskustan valtuustoryhmä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut