Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lasse Herralan kolumni | Opettaja, auta!

Koronasta löytyy ainakin yksi hyvä puoli: koulun ja opetuksen arvostus on noussut. Poliitikot kilvan vaativat, ettei etäopetusta, vielä enemmän kouluväki. Siis opettajia kaivataan!

Viimeisimmässä Pisassa Suomi ei enää loistanut kärkipaikoilla. Muut ajavat ohi. Eteläinen naapurimme Viro nousee kohisten.

Ei silti, perusopetuksen tärkein tavoite ei ole pärjätä Pisa-tutkimuksissa. Menestys tulee oppimisen mukana.

Kukaan ei voi vielä väittää, että Pisa-tutkimuksissa heikompi menestys olisi koronan syytä.

Yle haastatteli viime lukuvuonna 30 ammatillisen koulun opettajaa. Joka vuosi 24 000 ammatillisen koulutuksen oppilasta keskeyttää opinnot! Perusosaamisessa on puutteita.

Näin opettajat kommentoivat: ”Nuorilla on haasteita esimerkiksi aikatauluissa pysymisessä, pettymysten sietämisessä, perinteisissä kädentaidoissa, arjen hallinnassa ja sosiaalisissa tilanteissa.”

”Kaikki nuoret eivät osaa kirjoittaa kokonaista lausetta, joten esimerkiksi monet lakisääteiset työturvallisuuskoulutukset joudutaan tenttimään suullisesti.”

”Matematiikassa ei puolestaan selvitä yksinkertaisista päässälaskuista, vaan puhelin kaivetaan heti esiin.”

”Moni ei edes ymmärrä tehtävänantoja.”

”Konstit alkavat loppua.”

Tänä syksynä oppivelvollisuusikä nousi 18 vuoteen. Toivottavasti nämä toiselle asteelle pakotetut nuoret löytävät motivaation opiskelulleen. Kannattaisiko laajentaa oppisopimuskoulutusta?

Erityisopetukseen on panostettu entistä enemmän, mutta tuloksiakin pitäisi syntyä. Kyselyssä ammattiopettajat ehdottavat, että luokallekin voi jättää.

Onko integroinnissa menty liian pitkälle? Kun samassa ryhmässä opetetaan kaikkia, siitä kärsivät erityisesti heikoimmat.

Tasa-arvo ei saa olla tasapäistämistä, lähdetäänpä oppilaan eikä järjestelmän näkökulmasta. Poliitikkojen on vaikea tunnustaa, että ihmiset ovat erilaisia. Sen vuoksi he tarvitsevat erilaista opetusta, jopa omassa ryhmässä.

Erityinen tuki on hyvä asia. Mutta joskus apu on liiankin lähellä.

Vuosien saatossa oppilas huomaa, ettei kannata edes yrittää, kun pyytämällä saa aina apua: auta, ope!

Häviääkö lapselta tarve yrittää ja taas yrittää? Sitähän elämä kuitenkin on.

Haluatko, että sinun autosi huoltaa ihminen, joka ei ymmärrä ohjeita? Minä en!

Kirjoittaja on opetusneuvos.