Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Ihminen ja luonto uuden kuntastrategian keskiöön

Vihreä valtuustoryhmä edellyttää, että hyvinvointi nostetaan valmisteilla olevan uuden kuntastrategian keskiöön.

Kaikkien tulee voida Mäntsälässä hyvin. Hyvinvoinnin ja terveyden edistämiselle on varattava riittävät voimavarat. Myös henkilöstön ammattitaitoa ja osaamista tulee kehittää jatkuvasti.

Viimeiset puolitoista vuotta kuntalaisten hyvinvointia on kurittanut koronaviruspandemia.

Pitkittynyt koronakriisi näkyy ihmisten uupumisena ja ahdistuksena.

Toisaalta monet mielenterveyden haasteet tulevat näkyviin vasta pidemmällä aikavälillä. Mielenterveysongelmien hoitoon on varattava riittävästi resursseja ja osaavaa henkilöstöä.

Erityisesti lasten ja nuorten tilanteisiin ja tarpeisiin on kiinnitettävä huomiota koronakriisiin vastaamisessa ja sen jälkihoidossa.

Huolena on, että pitkittyvä kriisi vaikuttaa syvästi jo valmiiksi heikommassa asemassa olevien lasten, nuorten ja perheiden hyvinvointiin.

On varmistettava riittävät ja oikea-aikaiset tukikeinot lasten, nuorten ja perheiden hyvinvoinnin turvaamiseen.

Myös luonnon hyvinvointiin on kiinnitettävä erityistä huomiota. Luonnon itseisarvoa on kunnioitettava.

Arvokkaita luontotyyppejä ja elinympäristöjä on suojeltava luonnon monimuotoisuuden turvaamiseksi.

Kunnan tulee edistää kestävää kehitystä kaikessa toiminnassa.

Seuraavina vuosikymmeninä meitä uhkaa koronapandemiaakin suurempi kriisi: Ilmaston kuumeneminen.

On arvioitu, että ilmaston kuumeneminen tulee aiheuttamaan tulevaisuudessa enemmän kuolemantapauksia kuin vaikkapa infektiot.

Lisäksi on varauduttava taloudelle ja infrastruktuurille aiheutuviin riskeihin ja muutoksiin, kun rankkasateet, myrskyt ja kuivuuskaudet lisääntyvät tulevina vuosikymmeninä.

Vihreiden valtuustoryhmä teki jo syyskuussa 2018 valtuustoaloitteen Mäntsälän liittämiseksi osaksi Hiilineutraalit kunnat eli Hinku-verkostoa.

Esitämme, että uuteen kuntastrategiaan tehdään kirjaus Mäntsälän tavoitteesta pyrkiä hiilineutraaliksi vuoteen 2035 mennessä. Tämä linjaus olisi Suomen valtion ilmastotavoitteiden mukainen.

Hinkuun liittyminen vahvistaisi paikallista hyvinvointia mm. kustannussäästöjen, energiaomavaraisuuden ja uusien liiketoimintamahdollisuuksien kautta.

Ilmastopäästöjä voitaisiin vähentää myös kehittämällä joukkoliikennettä. Uusia asuinalueita kaavoitettaessa tulisi kiinnittää erityistä huomiota jalankulun, pyöräilijöiden ja julkisen liikenteen tarpeisiin.

Liittymällä Helsingin seudun liikenne -kuntayhtymään (HSL) voisimme myös vahvistaa integroitumistamme pääkaupunkiseutuun.

Hinkuun liittyminen olisi kunnan imagon kannalta vain ja ainoastaan hyödyllistä.

Se osoittaisi, että otamme ilmastonmuutoksen tosissamme ja olemme valmiita ryhtymään työhön, jotta saamme nauttia monipuolisesta luonnostamme vielä tulevaisuudessakin.

Vihreä valtuustoryhmä Mäntsälä