Lukijalta: Sähkö on Kapulin valtteja - kyllä kannatti

Mäntsälän Uutisissa 22.9. nimimerkki AJK esitti avoimen kysymyksen Mäntsälän kunnalle ja sähkölaitokselle.

Vastaan sähkölaitokselle eli Nivokselle esitettyihin kysymyksiin.

Kapulin yritysalueelle on todellakin rakennettu yksi Etelä-Suomen parhaiten varmistettu sähkön syöttö.

Viimeisin valmistunut sähkölinja korvasi 70-luvun alussa valmistuneen siirtolinjan. Noin 50 vuotta käytössä ollut siirtolinja oli jo käyttöikänsä päässä.

Lisäksi on todettava, että siirtolinjat varmistavat sähkön toimittamisen kaikille mäntsäläläisille, kaikissa kulutustilanteissa.

Luotettava ja varmennettu sähkönsiirtojärjestelmä on tärkeä datakeskukselle, mutta myös muille alueella toimiville yrityksille. Yhteiskunnan ja yritysten toiminnan sekä liikenteen sähköistyminen tarvitsee luotettavan siirtoverkon.

Esitettyyn kysymykseen, että kannattiko se vastaan, että kannatti. Kapulin yritysalueen valtteja on hyvin varmennettu sähkönsyöttö sekä sen kautta tarvittaessa saatava sähköteho.

Yritysten pohtiessa sijoittumista on hyvien liikenneyhteyksien ja osaavan työvoiman lisäksi kriteerinä luotettava sähkönsiirtojärjestelmä.

Liikenteen sähköistyminen muuttaa myös tavaraliikenteessä olevia kuorma-autoja sähköllä toimiviksi ja lähitulevaisuudessa Kapulin alueella saatetaan hetkellisesti tarvita ajoneuvojen akkujen lataamiseen jopa kymmenien tuhansien kilowattien hetkellistä tehoa.

Datakeskuksen hukkalämpöä hyödynnetään Mäntsälän kirkonkylän lämmittämisessä. Tällä hetkellä noin 70 % kaukolämmöstä tehdään datakeskuksen hukkalämmöstä.

Lämmöstä maksettu hinta kaikkine kuluineen on Yandexin ja Nivoksen yhteistyösopimukseen kuuluva luottamuksellinen asia.

Kehun vielä hukkalämpöä: sen hyödyntäminen on taloudellisesti järkevää sekä ympäristöä säästävä vastuullinen ratkaisu.

Sähkönmyynnissä on erittäin kova hintakilpailu ja liiketoimintana se on kaikille myyntiyhtiöille vaikea. Nivoksella on vähän omaa sähköntuotantoa, jolloin sähköä on ostettava suoraan tuottajilta tai sähköpörssistä.

Viime kesän alhaiset sademäärät, vähätuulisuus sekä kasvanut sähkönkulutus ovat korottaneet sähkön tuotannon hintoja kaikissa Pohjoismaissa.

Sähköntuottajien nostaessa hintoja myös sähkön myyjän on nostettava asiakashintoja välttääkseen tappiollista myyntiä.

Haluan rauhoitella siirtolaispoikaa, että venäläiset eivät vie meidän rahojamme sähkölaskua maksettaessa. ”Ollos huoleton, poikas valveil on”.

Marko Ahl, toimitusjohtaja, Nivos Oy

Kommentoi