Pääkirjoitus: Piirrä strategia Mäntsälälle

Pasi Huuhtanen

Ajatus seitsemänvuotiaan piirtämästä ja kunnan toteuttamasta strategiasta on kaunis kuin satu.

Siihen on pyrittävä. Hyvä alku on se, että Mäntsälän alakoululaiset ovat mukana tekemässä kunnan ohjenuoraa eli strategiaa seuraavaksi neljäksi vuodeksi.

Piirtämässä ovat kaikki 7-12 -vuotiaat. Isommat koululaiset vastaavat nettikyselyin.

Uusi tapa lähestyä strategiaa myös velvoittaa.

Ei sovi kysellä, jos vastauksilla ei ole vaikutusta.

Tämä tietysti muistaen, että yksittäinen vastaus ei ole sama kuin demokratian ääni. Tätä kautta päästään tylsään, ei-sadunomaiseen puoleen: enemmistöjä, äänestyksiä, riitoja, eroja ja euroja.

Mitähän lapsi piirtää? Toivottavasti opettajat selittävät, että strategiassa on paljon toiveita, melkein yhtä paljon päämääriä ja korkeintaan ripaus todellisuudentajua. Strategian tavoitteeksi ei riitä, että pyritään siihen, mitä jo on. Vai riittääkö, jos kaikki on juuri nyt hyvin?

Ehkä kuvissa on jotain, mitä lapset haluavat tehdä. Ehkä jotain, mitä Mäntsälästä puuttuu. Ehkä jotain kivaa, mitä kunnassa jo on, mutta jonka voisi tehdä vielä paremmaksi.

Lapset ovat hyviä asettamaan meille päämääriä ja toiveita. Ehkä parhaita koirien ja marsujen jälkeen, tai yhtä hyviä.

Uusille valtuutetuille sopii toivoa herkkyyttä katsella kuvia. Niistä voi saada paljon vinkkejä alkaneeseen valtuustokauteen, ehkä eniten asennepuolelle.

Kaikki pääsevät katsomaan, minkälaisen strategian lapset ovat Mäntsälälle piirtäneet. Alakoululaisten strategiatoiveista kootaan näyttely kunnantalolle. Näyttely avautuu joskus lokakuun lopulla. Kerrotaan tästä tarkemmin myöhemmin.

Ehkä jonakin päivänä Mäntsälän kunta voi julkaista kuvakirjan siitä, miten unelmiaan piirrelleen lapsen kuva on toteutettu. Sellainen kirja edellyttää ainakin jonkin verran tosipohjaa. Eli jotain lapsen toivomaa olisi Mäntsälään saatava aikaiseksi entisen lisäksi.

Vaikuttaa joka tapauksessa siltä, että olemme oikean polun alkupäässä.

Kirjoittaja on Mäntsälän Uutisten toimittaja

Kommentoi