Oli hämmentävää lukea eläkkeellä olevan poliisimiehen Facebook-päivitystä. Joku kolhi hänen tyttärensä autoa Vantaan Jumbon parkkihallissa. Vauriot olivat sen verran pahat, että peltien oikominen, maalaaminen ja muoviosien vaihtaminen pitää auton verstaalla yli viikon.
Kolarin aiheuttaja pakeni paikalta – laillisesti! Korkeimman oikeuden vuodelta 2014 olevan ennakkopäätöksen perusteella kolarin aiheuttajan ei tarvinnut ilmoittaa kenellekään aiheuttamastaan vahingosta.
Kyse on itsekriminointisuojasta. Lain mukaan vahingon aiheuttajan tai rikoksen tekijän ei tarvitse edesauttaa oman syyllisyytensä tai aiheuttamansa rikoksen selvittämisessä.
Itsekriminointisuoja koskee kaikkia rikoksia ja poliisin on muistutettava tästä mahdollisuudesta rikoksesta epäilylle esimerkiksi kuulustelun yhteydessä. Taustalla ovat mm. ihmisoikeuspykälät.
Itsekriminointisuojaan liittyvä päätös on vuosia hämmentänyt ihmisiä ja on vahvasti ristiriidassa yleisten moraalikäsitysten kanssa.
Itsekriminointisuoja tuntuu entistä erikoisemmalta, kun vahingon kärsinyt syytön osapuoli saattaa joutua maksamaan suuriakin summia vahingoittuneen autonsa korjaamisesta – jos autossa ei ole ollut oikeita vakuutuksia tai vakuutuksissa oikeita lisäosia, esimerkiksi ns. kolarointisuojaa.
Joissakin tapauksissa syytön saattaa menettää autonsa korjauksessa myös bonuksia, jolloin kustannukset nousevat entisestään.
Poliisimiehen tulikivenkatkuinen ihmettely ei kuitenkaan liittynyt yksin tuohon itsekriminointisuojaan. Kolari tallentui pysäköintitalon valvontakameroihin.
Kolarin aiheuttaja olisi siis ollut helppo selvittää ja sitä kautta löytää oikea maksaja vahingolle – eli kolaroineen osapuolen vakuutusyhtiö.
Valvontakameroiden materiaalia ei kuitenkaan luovuteta yksityisille ihmisille ilman poliisin väliintuloa. Eli poliisille pitää tehdä vahingosta ilmoitus.
Mutta poliisi ei ottanut ilmoitusta vastaan, koska kyseessä oli poliisin mukaan pieni liikennevahinko, joka ei ole rikos.
Ennen vanhaan ajateltiin niin, että jonkinlaisen vahingon aiheuttaneen moraalinen velvollisuus on ilmoittaa tapahtuneesta ainakin vahingon kärsineelle. Se maailma muuttuu.
Nyt on laillista paeta paikalta ja näyttää pitkää nenää perään huutelijalle! Oikeus on toteutunut, vai onko?
Kirjoittaja on eläkkeellä oleva toimittaja ja viestintäalan yrittäjä.