Pääkirjoitus: Kirjaston ahtaus on häpeä

Mäntsälän kirjaston tilanne on suoraan sanoen karmaiseva, sillä ahtaat, väistötiloiksi alun perin tarkoitetut tilat ovat jääneet kuin vahingossa pysyväksi ratkaisuksi. Henkilöstöllä olisi varmasti halua kehittää kirjaston toimintaa, mutta se on hyvin vaikea, sillä toiminnalle ei anneta minkäänlaisia mahdollisuuksia eikä resursseja.

Silti täytyy nostaa hattua kirjaston henkilöstölle, sillä kuten Aluehallintoviraston vuoden 2018 raportissakin todetaan; tehdään Mäntsälän kirjastossa erittäin hyvää työtä resurssien vähäisyyteen nähden.

Viimeksi kirjasto oli näkyvästi esillä Mäntsälän ensimmäisessä Pride-tapahtumassa ja keväällä kirjasto toteutti koulujen kanssa yhteistyössä ”Kerro mulle” -hankkeen, joka toi kaksi ammattikirjailijaa kouluille kertomaan lukemisesta ja kirjoittamisesta. Hankkeen myötä monelle nuorelle heräsi luku- ja kirjoituskipinä.

Mutta jos nyt rehellisiä ollaan, niin ei kirjaston toiminnan laadukkuutta ja kehittämistä voi kaataa ainoastaan työntekijöiden innovatiivisuuden ja venymiskyvyn varaan. Valitettavasti usein käy edelleen niin, että kun kunnissa ryhdytään säästämään, niin kulttuuri on usein ensimmäisenä leikkurissa. Leikkaamisinto johtuu ehkä siitä, että kulttuurin ja tässä tapauksessa kirjaston arvoa ei osata edelleenkään mitata oikein.

Historiallisesti kirjasto on ollut ennen kaikkea kansan sivistyksen ja lukutaidon kehto – mitä se on kiistatta edelleen – mutta moderni kirjasto on myös kohtaamis-, etätyö-, ja tapahtumapaikka, jossa mahdollistetaan kansalaisten vuorovaikutus muuallakin, kuin vain kaupallisissa tiloissa.

Kokonaisuudessaan tutkimukset maailmalta antavat myös selvää näyttöä siitä, että kirjastot tuottavat hyvinvointia enemmän kuin ne kuluttavat julkisia varoja.

Nyt olisikin ehkä aika tunnusta se, että kulttuuria ja sivistystoimea ei voi jatkuvasti jättää päätöksenteon ja budjettien ulkopuolelle, vaan kirjastolle olisi nyt viimeistään hyvä saada järkevät, nykyaikaiset ja ennen kaikkea lainmukaiset tilat.

Kirjoittaja on Mäntsälän Uutisten avustaja

Kommentoi