Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Katja Holopaisen kolumni Apotti vei ojasta allikkoon

Puhelinvastaaja terveydenhuollon palveluissa kertoo, että toiminta on viivästynyt uuden Apotti-järjestelmän johdosta. Apotti-tietojärjestelmä otettiin käyttöön huhtikuun puolen välin jälkeen Keravalla, Helsingissä ja monissa Husin toimipisteissä. Slogan oli: Apotti yhdistää. Apotti yhdisti, kuten kriisit yhdistävät.

Tukea monimutkaisen ja koko ajan muuttuvan järjestelmän käytössä saadaan työyhteisöstä. Erityisen raskasta on se, ettei välttämättömiä ja lakisääteisiä velvollisuuksia pystytä enää hoitamaan nykyisillä työntekijämäärillä. Sosiaali- ja terveyspuolella työntekijät joutuvat nyt miettimään muuallakin kuin päivystyksissä, kenen tarve on se, joka vaatii toimintaa heti.

Apotilta odotettiin toiminnan tehostumista sekä sosiaali- ja terveydenhuollon eri yksiköiden välisen tiedonsiirron helpottumista. Apotti ei yhdistänyt toivotulla tavalla.

Yksiköissä, joissa käsitellään sekä sosiaali- että terveyspuolen asiakastietoja, tiedonhaku ja tallentaminen ovat hidastuneet. Sen lisäksi, että Apotti hidastaa työtä, se heikentää myös työssä jaksamista. Ilmapiiri on pitkään ollut sensuroiva ja työntekijää koskeva lojaliteettivaatimus vahva. Jo ennen Apotin tuloa henkilökunta koki, että heidän tietotekniset taidot ja oppimiskyky asetettiin kyseenalaiseksi. Nyt osa ammattilaisista tuntee itsensä huonoiksi työntekijöiksi Apotin teknisen monimutkaisuuden takia. Osa työntekijöistä uupuu hidastuneen toiminnan aiheuttamaan kuormituksen lisääntymiseen.

Pettymys on nostettu jo monissa yhteyksissä esille. Apotti ei helpottanut työtä, päinvastoin. Kaikki tämän 1980-luvulla syntyneen järjestelmän korjaukset tai korjausyritykset vievät aikaa ja maksavat paljon. Ehkä tätäkin enemmän maksaisi riittävän henkilöstömäärän palkkaaminen, jotta kaikki tehtävät pystyttäisiin hoitamaan lakien velvoittamassa laajuudessa. Mutta ongelma ei ole vain raha, vaan myös työvoiman saatavuus.

Keusoten kunnat luopuivat Apotista, toisin kuin Kerava. On mielenkiintoista nähdä, minkälaisia ratkaisuja Keusotessa tehdään.

Kirjoittaja työskentelee vanhussosiaalityössä.

Apotti ei helpottanut työtä, päinvastoin.