Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus | Lämmin asema, kylmä asema

Pasi Huuhtanen

Kaukalammen Teboil puretaan ja tilalle tulee kylmä asema. Bensaa saa ja varmaan dieseliäkin, mutta kuuma munkki, lämmin kahvi ja juttuseura on haettava muualta.

Mukavaa, että Teboil säilyttää polttoaineen jakelun. Sekin on parempi kuin ei mitään. Osittain se on parannus nykytilaan. Moni Kaukalampi-Saari-Levanto -akselilla liikkunut on kironnut, kun Teboilin mittarikenttä on ollut viime kuukaudet kiinni.

Mutta kulttimaineseen Teboil ei noussut bensaa myymällä. Kulttipaikka syntyi olemalla tyylipuhdas edustaja suomalaista kaiken kansan huoltamoketjua, johon kuuluvat gulf, esso ja teboil. Ehkä joku muukin.

Kaukalammen Teboililla on pyörinyt vuosikymmeniä äijäporukka, jonka juttuihin on mahtunut mukaan satunnaisempi kulkijakin, jos on halunnut. Itse tehdyn munkin on voinut kyllä syödä rauhassakin. L-mallisessa kahvilatilassa on ollut siihen tarpeeksi pöytiä, ja tarpeen vaatiessa on voinut mennä terassille. Terassi muuten rakennettiin lisätilaksi lounaita varten, kun oikoradan rakentajat söivät urakalla Teboililla.

Aikoinaan Teboililta sai auton huoltoakin. Paikkaa pyörittävän Merja ja Reijo Karjalaisen yrityksen nimikin on Kaukalammen Autohuolto Oy.

Pitkään Teboililta sai muniakin, kun kanamunistaan kuulu munamies piti Kaukalammen Teboilia yhtenä myyntipaikoistaan. Munia ei aivan viime aikoina ole kuitenkaan myyty.

Karjalaiset lopettavat Teboilin pidon syyskuun lopussa ensi viikon torstaina. Vielä on epäselvää, milloin Kaukalammelta saa polttoainetta.

Se, mitä maan alta löytyy, ratkaisee suurelta osalta sen, milloin kylmä asema voi aloittaa. Paikalla on ollut 55 vuotta huoltoasema. Ei ole kovin yllättävää, jos maasta löytyy polttoainejäämiä.

Maaperän tutkimus on tehtävä huolella ja niin Teboil Oy aikoo aluepäällikkö Päivi Nybergin mukaan tehdäkin. Teboil ei ymmärrettävästi ole pohjavesialueella, mutta silti maaperä on tutkittava ja puhdistettava huolella.

Kirjoittaja on Mäntsälän Uutisten toimittaja