Lukijalta: Kiusaaminen ei ole ikinä hyväksyttävää

Kävin tänään katsomassa Minuunkin sattui -valokuvanäyttelyn. Näyttely herätti paljon ajatuksia kiusaamisesta ja sen eri muodoista.

Kiusaaminen ei ole aina tönimistä, lyömistä ja potkimista, vaan se voi olla myös porukan ulkopuolelle jättämistä, nimittelyä ja ikävää vihjailua.

Henkinen kiusaaminen voi olla yhtä riistävää kuin fyysinenkin kiusaaminen. Kenenkään ei kuuluisi kokea minkäänlaista kiusaamista.

Näyttelyssä julkisuuden henkilöiden kiusaamistarinat olivat keskenään erilaisia, mutta niissä kaikissa oli kuitenkin jotain samaa. Kiusaaminen vaikutti paljon heidän kaikkien lapsuuteen.

Minusta oli hienoa, että he olivat päässeet kiusaamisesta yli ja pystyneet antamaan anteeksi kiusaajille. Jotkut kiusaajat olivat aikuisiällä tulleet pyytämään anteeksi, mikä on mielestäni hieno ele.

Kiusaamistapauksissa kiusattu joutuu usein vaihtamaan koulua, mikä on mielestäni väärin. Tällöin kiusaaja pääsee vähällä ja alkaa pahimmassa tapauksessa kiusaamaan jotain toista. Näin kiusaaminen ei ikinä lopu.

Kiusaaminen pitäisi kitkeä pois jo heti alussa. Vanhempien pitäisi opettaa lastaan kohtelemaan kaikkia hyvin ja kunnioittamaan muita. Opettajien kuuluu puuttua pieneenkin kiusaamiseen niin luokassa kuin välitunneillakin. Kiusaaja pitää saada ymmärtämään, että hän tekee väärin.

Usein kiusaaminen kumpuaa kiusaajan omista ongelmista, joten kiusaajienkin olisi hyvä käydä purkamassa pahaa oloaan ammattilaiselle tai luotettavalle aikuiselle kiusaamisen sijasta.

Näin kiusaaminen voitaisiin estää.

Kiusattujen olisi tärkeä löytää itselleen luotettavia kavereita, joiden kanssa on mukava ja turvallinen olla. Yksinäisyys voi olla hirveää erityisesti koulussa.

Kavereiden löytäminen voi olla kuitenkin vaikeaa. Jos haluat auttaa niitä, jotka kokevat olonsa yksinäiseksi, lyhyt tervehdys tai ystävällinen hymy voivat piristää jonkun päivän.

Anni Veijalainen Riihenmäen koulu

Kommentoi