Hannu-Pekka Laihon kolumni: Kissa puussa ja muut hätätehtävät

Olen huolissani. Pelastuslaitoksen ydintoimintaan sanotaan pelastustoimen nettisivujen mukaan kuuluvan hälytysten vastaanottaminen, väestön varoittaminen, uhkaavan onnettomuuden torjunta, onnettomuuden uhrien ja vaarassa olevien ihmisten, ympäristön ja omaisuuden suojeleminen ja pelastaminen sekä tulipalojen sammuttaminen ja vahinkojen rajoittaminen.

Uutisotsikoiden mukaan pelastustoimen tehtäviin kuuluvat mm. Keravalla auton alle piiloutuneen kissan hätisteleminen, Tuusulassa harakan kaivaminen ilmastointiventtiilistä, Porissa kuolleen hylkeen toimittaminen Helsinkiin ruumiinavaukseen tai Helsingissä heikkokuntoisen joutsenen kuskaaminen Korkeasaareen. Ei onneksi sentään järvenpääläisen K-kaupan altaassa elävien rapujen palauttaminen luontoon, vaikka sitäkin joku vaati.

Kaupungistuvan Suomen ihmiset vieraantuvat entistä enemmän luonnosta. Se aiheuttaa yhteiskunnalle kasvavia menoja. Raha voitaisiin käyttää myös tarpeellisempaan – esimerkiksi ihmisten auttamiseen.

Ennen aikaan puuhun kiivennyt kissa tuli alas, kun sille tuli nälkä. Ja auton alle katalysaattorin päälle hiipinyt kolli juoksi varmasti karkuun, kun persaus alkoi liikaa kuumeta! Ei kaikkeen tarvittu palokuntaa.

Ihmisten tuntuu olevan vaikea ymmärtää, että luonnon kiertokulkuun kuuluu se, että niin ihmiset kuin elimetkin saattavat joskus kuolla – jopa ennen aikojaan.

Kun Itämerellä asustaa yli 40 000 hyljettä, niistä suuri osa Lounais-Suomen saaristossa, pitääkö jatkossa lähettää jokainen kuollut hylje Helsinkiin tutkittavaksi?

Metsähallituksen luonnonsuojelupäällikkö Pekka Heikkilä vaati taannoin mielipidekirjoituksessaan luonnonvaraisten eläinten ruokkimiskieltoa.

Hänen mukaansa esimerkiksi jatkuvasti lisääntyvä kauriiden, peurojen, hirvien, susien, karhujen ja lintujen ruokkiminen horjuttaa eläinluonnon tasapainoa. Vain todella uhanalaisten eläinten ruokinta voitaisiin sallia.

Tiedän, että nykyisten some-tuomioistuimien aikana Heikkilän olo ei välttämättä ole helppo, eivätkä pelastuslaitoksetkaan helposti uskalla kieltäytyä kissojen pelastamisesta.

Silti ajattelisin, että esimerkiksi eläinpelastustehtävät voisivat ohjautua metsästysseuroille, luontojärjestöille ja vastaaville. Ei verovaroin ylläpidettäville pelastuslaitoksille.

Kirjoittaja on eläkkeellä oleva toimittaja ja viestintäalan yrittäjä.

Kommentoi