Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Anne Rantalaisen kolumni Yrittäjä – kiitos ja onnea juhlapäivänäsi

Viime sunnuntaina 5.9. juhlittiin yrittäjiä. Yrittäjä on päivänsä ansainnut, voin sanoa työni puolesta tuhansia yritystarinoita seuranneena!

Arvokasta on kaikki yrittäminen. Yksinyrittäjä työllistää itsensä ja verkostoitumalla lukuisia muita yrittäjiä. Työllistävät yritykset tarjoavat työtä ja toimeentuloa henkilökunnalleen. Yritysten investoinnit tuottavat talouskasvua ja siten hyvinvointia kaikille.

Yritysten ja yrittäjien arvostus on yhteiskunnallisessa keskustelussa kasvanut, kuitenkaan se ei vielä näy riittävinä toimenpiteinä. Ikuisuushankkeena voi pitää byrokratian helpottamista koskien työllistämistä ja investointeja. Nämä ovat ihan keskeisiä asioita yritysten menestymiselle! Pelkkä onni ei riitä.

Pandemia on kohdellut hyvin eri tavoin eri aloilla toimineita yrityksiä. Monet yrittäjät ovat väsyneet epävarmuuteen tulevaisuudesta. Konkurssiaallolta vältyttiin toistaiseksi, mutta monet ovat vain pistäneet ”hanskat naulaan” eli lopettaneet. Tämän voi helpoiten havaita tyhjinä näyteikkunoina katukuvassa.

Kuitenkin monilla yrityksillä ja yrittäjillä on ollut kädet täynnä työtä, ja lisäkäsiä tarvittaisiin, jos vain jostain löytyisi. Yrittäjät ovat luonteeltaan hyvin kekseliäitä ja toimeliaita, paljon uusia ideoita yrityksen toiminnan pelastamiseksi ja kehittämiseksi on syntynyt. Työllistämishaluja on, kunhan vain sopivaa henkilökuntaa löytyisi. Myös uusia yrityksiä perustetaan ihan hyvään tahtiin. Kiitos yrittäjä, että olet!

Tulevaisuuden uskoa löytyy. Juuri julkaissusta pk-barometrista käy ilmi, että 33 prosenttia Uudenmaan alueen pienten ja keskisuurten yritysten yrittäjistä arvioi, että talouden suhdanteet paranevat seuraavan 12 kuukauden aikana ja 13 prosenttia pelkää suhdanteiden heikkenevän. Näkymät ovat parantuneet yrittäjien arvion mukaan vajaat 10 %.

20 prosenttia Uudenmaan Yrittäjien alueen pk-yrittäjistä arvioi henkilökuntansa määrän olevan vuoden kuluttua nykyistä suurempi, eli tarvetta ja halua työllistämiseen on. Edelleen kyselystä ilmenee, että 31 prosenttia Uudenmaan Yrittäjien alueen pk-yrittäjistä uskoo oman yrityksen innovaatioiden, tuotannon ja tuotteiden kehityksen tilanteen olevan vuoden kuluttua nykyistä parempi.

Yrittäjät ovat sitkeitä, he koettavat kaikin keinoin onnistua kaikkia sääntöjä noudattaen.

Juhlapuheista on siirryttävä tekoihin: toivon hallitukselta yrittäjiä koskevissa päätöksissään vähemmän byrokratiaa ja enemmän ennakoitavuutta, yrittäjät ovat sen ansainneet! Ja päivänsä!

Kirjoittaja on yrittäjä.