Pääkirjoitus: Byrokratian ilot ja kirot

Nykyään asia menee niin, että jos haluat järjestää, rakentaa, valmistaa, kokoustaa tai päättää asiasta kuin asiasta, niin toimintaa ohjaa joku laki tai ohjeistus.

Tämän lisäksi kyseisestä toiminnasta täytyy olla selvät ja yksityiskohtaiset dokumentoinnit tallessa.

Pelkästään rakennuslupaa varten on toimitettava lupapisteelle muun muassa asemapiirros, energiaselvityksen sisältämä energiatodistus ja kiinteistörekisteriote ja –karttaote ja liuta muita dokumentteja. Pienenkin taloyhtiön tai yhdistyksen kokoustaessa on kokouksesta tehtävä pöytäkirja, vaikka asialista olisi lyhyt.

Nykyään asiakirjat ovat onneksi jo pitkälti digitaalisessa muodossa, sillä paperisena ne veisivät aina vain enemmän ja enemmän hyllytilaa.

Ei ole ihmekään, että tästä byrokratian määrästä ovat jotkut saaneet ilokseen nimitellä maatamme ”sääntö-Suomeksi”, jossa pikkutarkat virkamiehet valvovat, että kaikki asiat menevät pykälien mukaan ja ahkeria ihmisiä rankaistaan, jos hakemuksen liitteet eivät ole kunnossa.

Mutta on tästä kaikesta kirjaamisesta hyötyäkin ja avoimuus ja läpinäkyvyys tuntuu olevan yleisesti tavoiteltava asia. Esitettiinhän edellisellä valtuustokaudellakin kunnanhallitukselle kesän alussa aloitetta, jossa valtuusto kannustaa lautakuntia avaamaan kokouksiaan kuntalaisille siten, että niitä on mahdollisuus seurata verkossa sekä tilan ja tilanteen salliessa myös paikan päällä.

Lisäksi uusista valtuutetuista Katri Manninen (kesk.) on ahkeroinut kuntalaisten puolesta lukiessaan kunnan asiakirjoja läpi etsien ja esitellen sieltä kohtia, joihin voisi puuttua. Toisinaan tuskastuttavan kirjaamisen ja dokumentoinnin yhtenä tarkoituksena on nimenomaan avoimuuden ja läpinäkyvyyden lisääminen. Kun jotain tehdään, niin lähtökohtaisesti voidaan olettaa, että asiat hoidetaan juuri niin kuin pitääkin. Toki on naivia ajatella, että näin aina tapahtuisi, mutta siksi tarvitaan myös mannisia ja muita tarkkaavaisia kuntalaisia, jotka lukevat näitä julkisia asiakirjoja läpi ja ilmaisevat mielipiteensä.

Kirjoittaja on Mäntsälän Uutisten avustaja.

Kommentoi