Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Janne Nielsenin kolumni | Poikkeukselliset asuntomarkkinat

Olemme eläneet poikkeuksellisia aikoja ja näin on ollut myös asuntomarkkinoilla. Kauppa on käynyt Mäntsälässä ja lähialueilla vilkkaana.

Ostajia on erityisesti viime syksystä lähtien ollut aiempaa enemmän markkinoilla, kun koronan alkushokista selvittiin. Ihmiset uskalsivat jälleen tulla asuntonäytöille ja turvatoimenpiteistä huolehdittiin.

Sen sijaan myytävät kohteet ovat vähentyneet merkittävästi. Itse asiassa en muista koko urani aikana, että Mäntsälässä olisi ollut näin vähän myytävää.

Tilanne on johtanut siihen, että monet omakotitalot on myyty muutamassa päivässä. Kysyntä ylittää joissakin tapauksissa tarjonnan ja kohteista syntyy kilpailua. Se johtaa siihen, että monet jäävät rannalle.

Kiinteistönvälittäjällä on asiakkaita, jotka etsivät tietyntyyppistä kohdetta ja ovat sopivan löydyttyä sen heti valmiit ostamaan. Ostajat ovat useimmiten hoitaneet asuntolainansakin jo etukäteen valmiiksi.

Alkuvuonna Mäntsälä on näyttäytynyt runsaasti muuttovoittoiselta. Tämä näkyy välittäjän työssä siinä, että ostajia tulee etelämpää ja monet haluavat samalla rahalla lisää tilaa.

Etätyö on tullut ehkä jäädäkseen ja monet haluavat oman työhuoneen. Etätyön myötä ei tarvitse matkustaa ihan joka päivä pitkää työmatkaa varsinaiselle työpaikalle. Kyseessä taitaa olla oikeasti aikamoinen digiloikka.

Digiloikka näkyy myös kiinteistönvälittäjän työssä. Välittäjä teettää myyntikohteisiin yhä tarkempia ja parempia digitaalisia materiaaleja, joita ostajaehdokkaat tutkivat tarkkaan ennen kuin välittäjään otetaan edes yhteyttä.

Suurin osa kohteista myydään niin, että asiakas pyytää kohteesta yksityisesittelyn. Tosiostajat ovat liikkeellä.

Uutisista on voinut jo pitkään lukea, että mökkikauppa on käynyt vilkkaana. Tämä todella pitää paikkansa. Nopealla vilkaisulla Mäntsälässä ja sen lähialueilla sekä ranta- että kuivanmaanmökeissä on ollut selkeästi lyhyempi myyntiaika. Myös hyviä hintoja on saatu. Mäntsälässä puolet myydyistä loma-asunnoista on rantamökkejä.

Miten sitten pienten asuntojen kauppa? Mäntsälässä melko hyvin.

Valtakunnallisesti on kuitenkin nähtävissä trendi. Suurissa keskuksissa pienten asuntojen tarjonta ylittää monin paikoin juuri nyt kysynnän ja sijoittajat eivät pieniä asuntoja ihan niin hanakasti osta.

Näyttää siltä, että Mäntsälän asuntomarkkinat tulevat hyötymään meneillään olevasta kehityksestä.

Kirjoittaja on mäntsäläläinen yrittäjä, KM, LVV, LKV, kaupanvahvistaja.