Pääkirjoitus | Taas se alkaa, valitettavasti

Tuttu virsi: kiihtymisvaiheesta rajoituksiin. Viime keväiset puheet ”operaatio loppukiristä” voidaan taas unohtaa, kun kaikille on jo varmasti tässä vaiheessa selvää, että kriisiä ei tulla selättämään edes paikallisesti aivan hetkessä. Puhumattakaan globaalista tilanteesta.

Etelä-Suomen aluehallintovirasto on tehnyt 28.7.2021 tartuntatautilain pykälän 58:n mukaisen päätöksen laajentaa kiihtymisvaiheen kokoontumisrajoituksia koko HUS-alueelle, mukaan lukien Keusoten kunnat ja rajoitukset astuvat voimaan huomenna 5. päivä elokuuta ja jatkuvat elokuun 26. päivään asti.

Ennen kuin vaaditaan taas virkamiesten päitä vadille, on hyvä muistuttaa mistä on kysymys tällä kertaa. Toimilla pyritään hidastamaan koronan niin sanotun deltavariantin etenemistä, josta Yhdysvaltain tautikeskuksen raportti kertoi viime viikolla, että variantti on yhtä tarttuva kuin vesirokko. Lisäksi rokotetut ihmiset, joilla on deltavariantti, kantavat nenässä ja kurkussa jopa yhtä paljon viruksia kuin rokottamattomat.

Voidaan siis helposti päätellä, että maskisuosituksia tullaan vielä jatkamaan ainakin kuluvan vuoden loppuun. Tilanne on taas hankala, mutta toivottavasti yhteiskunta pystyy toimimaan syksylläkin melko normaalisti. Siihen auttaa varmasti se, että jokainen ottaa rokotteen, sillä rokote vähentää lieviä, kohtalaisia ja vakavia koronatapauksia.

Muiden toimien suhteen täytyisi ehdottomasti ottaa huomioon pian koulunsa aloittavat lapset ja nuoret. Nuorisobarometrin mukaan nuorten tyytyväisyys elämäänsä on laskenut ennätysnopeasti koronan takia, ja se on erittäin huolestuttavaa.

Nuorten ahdinkoa on helppo ymmärtää. Koronan hoidossa on menty pitkälti aikuiset edellä. Nuoret ehkä kestävät mahdollisen sairastumisen, mutta pari kuukauttakin on kiihkeinä nuoruusvuosina pitkä aika istua sisällä neljän seinän sisällä.

Sen vuoksi todella toivoisi, että kun elokuun rajoitukset päättyvät, niin ensinnäkin millekään lisärajoituksille ei olisi tarvetta ja jos on, niin edes nuoret pääsisivät harrastustensa pariin.

Jesse Helminen,

Kirjoittaja on Mäntsälän Uutisten kesätoimittaja.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut