Pääkirjoitus: Odottamattomia seurauksia

”Nurmijärvi-ilmiöksi” on viime vuosina kutsuttu ilmiötä, jossa kaupunkiseudun nopea kasvu levittäytyy keskustaa laajemmalle alueelle. Suomessa ja pääkaupunkiseudulla ilmiö on voimistunut etenkin koronan seurauksena, mutta myös asuntojen hinnannousulla on ollut vaikutusta asiaan.

Ilmiö on nyt viime vuosina saanut taakseen myös tilastollista uskottavuutta. Etenkin tämän vuoden ensimmäisen kuuden kuukauden lukemat ovat ällistyttäviä: Mäntsälän väkimäärä kasvoi määrällisesti kolminkertaisesti verrattuna Helsinkiin ja muutkin Keski-Uudenmaan kunnat ovat selvästi muuttovoittoisia kuntia.

Väestönkasvu on pienelle kunnalle tietenkin positiivinen asia jo pelkästään veropohjan laajentumisen muodossa, mutta mielenkiintoisempaa on tarkastella mitä muuta uudet asukkaat tuovat mukanaan. He eivät nimittäin tuo mukanaan vain veroeurojaan, vaan myös ideansa, harrastuksensa ja osaamisensa.

Parasta onkin, jos uudet asukkaat halutessaan jatkaa aiempia harrastuksiaan perustavat uudelle paikkakunnalle täysin uuden harrasteryhmän. Tällä voi olla paljon odottamattomia seurauksia, jotka kantavat vielä vuosikymmenienkin päähän.

Ohkolan Sirkus Sirius on hyvä esimerkki siitä, kuinka parin ihmisen intohimosta ja aloitteesta voidaan aloittaa pienelläkin kylällä jotain täysin uutta ja mielenkiintoista ja joka on kiinnostanut ihmisiä jo kahden vuosikymmenen ajan.

Usein asiat tuntuvat menevän niin, että useammalla on kiinnostusta kaikenlaiseen uuteen ja mielenkiintoiseen, mutta tarvitaan vain joku, joka tekee aloitteen.

Myöskään ideat eivät synny täysin tyhjiössä tai pelkästään samanmielisten tuttujen ja turvallisten ihmisten keskuudessa. Välillä tekee hyvää, jos ulkopuoliset tuovat mukanaan täysin uudenlaisia ajatuksia, jotka haastavat aiemmat ajatusmallit.

Sopii vain miettiä, että olisiko syyskuussa järjestettävä Mäntsälän ensimmäistä Pride-tapahtumaa ollut mahdollista järjestää, elleivät uudet asukkaat olisi tuoneet uusia näkemyksiään ja ideoitaan mukanaan?

Kirjoittaja on Mäntsälän Uutisten kesätoimittaja.

Kommentoi