Lasse Herralan kolumni Metsä herättää tunteita

Neljä kymmenestä suomalaisesta ei tiedä, että vessapaperi valmistetaan puusta! Antaisitko tällaisten tietäjien päättää kansallisomaisuudestamme?

Metsä on suomalaisille elintärkeä. Suomi elää metsästä, me elämme metsässä ja itse asiassa olemme metsä! Kysykää vaikka tänne tulleelta afrikkalaiselta.

Mäntsälä on eteläisen Suomen metsäisimpiä kuntia. Maapinta-alasta on metsää noin 35 000 hehtaaria.

Sen työllistävää vaikutus on merkittävä korjuusta jalostukseen kuin myös talouteen. Pieniä alan yrityksiä Mäntsälässä on, suuremmat puuttuvat, kun tulitikkutehtaatkin ovat siirtyneet halpatuontimaihin.

Vaeltaminen metsässä, metsästys, marjat, sienet, kasvit jäkälineen. Metsä tarjoaa mahdollisuuksia.

UPM (puutavarayhtiö) teetti kansalaiskyselyn, jossa tutkittiin suomalaisten tietoja, asenteita ja mielipiteitä metsien käyttöön liittyen.

Puupohjaiset tuotteet ovat suosiossa. Niitä käyttää vähintään kerran päivässä 70 prosenttia. WC- ja hygieniatuotteita käyttää 94 prosenttia päivittäin.

Vastaajien mielestä valtio omistaa lähes puolet metsistämme ja yksityiset 36 prosenttia. Tosiasiassa valtio omistaa metsistämme noin viidenneksen ja yksityiset 70 prosenttia.

Pieleen menee myös kansalaisten tietämys metsäteollisuudesta saatavien verotulojen määrästä. Peräti 57 prosenttia arvioi, että metsäteollisuuden maksamat verot ovat alle 400 miljoonaa, vajaa kymmenesosa arvioi niiden määräksi 40 miljardia euroa.

Tosiasiassa summa pyörii koko ala mukaan lukien noin 4 miljardissa. Työllistävä vaikutus on noin 140 000 henkeä. Kyselyssä lähes jokainen vastaaja piti metsien työllistävää vaikutusta melko tai erittäin tärkeänä.

Peräti 77 prosenttia pitää metsää ulkoilun ja liikunnan kohteena. Erityisesti alle 25-vuotiaat näkevät metsän juuri tähän tarkoitukseen soveliaana.

Se on samalla paikka rauhoittumiseen ja virkistäytymiseen. Luontoa tarkkaillaan ja neljännes pitää metsää suojelun kohteena.

Kolme viidestä suomalaisesta kokee, että metsien suojelua tulisi lisätä, kolmasosan mielestä nykyinen määrä (10 prosenttia) riittää. Kaksi kolmesta suomalaisesta pitää metsien roolia tärkeimpänä päätettäessä ilmastonmuutoksen torjunnasta.

Ikävintä tämän tutkimuksen tuloksissa on tietämättömyys ja ääripäitten vastausten sijoittuminen kauas toisistaan. Etäännymmekö ekosysteemin ymmärtämisestä, vaikka metsäluonto olisi hyvin lähellä tutustuttavaksi ja pohdittavaksi?

Kirjoittaja on opetusneuvos.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut