Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lasse Herralan kolumni Kieltä on suojeltava

Lompsin kesäpäivänä Mäntsälän keskustassa. Yritin miettiä, mitä vaarini (kuollut 1936) olisi pohtinut samoja teitä astellessaan. Tiettävästi hän ei ole koskaan käynyt Mäntsälässä, vaikka pohjalaisia olikin.

”Olenkohan tullut ulkomaille, kun eihän täällä osaa mennä mihinkään? Kaikki näyttää olevan präntätty vieraalla kielellä. Pitäisi saada jostakin rahaa, mutta mistä sitä saisi? Säästöpankki on nimenä tuttu, mutta tili on osuuskassassa. Sellaista ei näy, menisköhän kysymään Osuuspankista? Suljettu se on.

Ystävällinen ihminen neuvoi nostamaan rahaa pankkiautomaatista. Siihen kuulema tarvitaan joku kortti. Ei minulla ole edes joulukorttia.

Apteekki täällä on, mutta mitähän nuo Salonit ovat. Amerikkaan muuttanut sisko kertoi käyneensä saloonassa ryyppäämässä. Kummallista, kun näyttää siltä, että ennen salonaan pääsyä pitää leikata partaa tai hiuksia.”

”Entä pitseriat? Sieltä kyllä tulee ihan hyvä ruoan haju. Mitähän ne pitsat ovat, noissa lapuissa on ihan vieraskielisiä nimiä. Taitaa jäädä syömättä. Yhtään ruokalaa ei näy. Kyllä Hildan läskisoossi nyt maistuisi.

Pitää käydä ostamassa kaupasta ruokaa. Ei täällä ole kauppaa, ei edes osuuskauppaa. Neuvoivat menemään jonnekin markettiin. Puhuvatko ne siellä edes suomea?”

Vaarini ihmettely saattaisi jatkua: ”ovat ihan laittaneet tiet ja pihat kivestä. Eikö hiekka kelpaisi? Talot ovat kuin kartanoita! Ja niin kauniita kukkia, kyllä Hilda nauttisi. Mistä tähän kaikkeen on saatu rahat? Etteivät vaan velaksi?”

Minuakin joskus ihmetyttää, miksi asiat on tehty arkijärjen vastaiseksi. Englannin kieli valtaa kaiken!

Kun käyn asioimassa ja maksan pankkikortilla, hyvin harvoin edes näen rahaa.

Nettipankissa näyttää siltä, että olen käynyt ihan ihmeellisissä liikkeissä: Maksu meni mm. ”Mäntsälän Mäntsälälle”, toinen ”Maentsaelen Maentsaelelle”. Miksei nettipankkiin voi tulostua liikkeen nimi eikä vain hepreaa? Noista nimistä en tiedä, missä olen asioinut. Muutaman päivän kuluttua on jo vaikeaa muistaa.

Yrittäjät! Vaatikaa operaattoreiltanne nettipankkiin tulostumaan liikkeen nimi. Suurimmalta osalta se onnistuu. Ja mieluiten suomeksi!

Maailma muuttuu ja kieli sen mukana. Ymmärrän sen, mutta en aina hyväksy.

Kirjoittaja on opetusneuvos.