Lukijalta | Osuuspankin vaalien estämisestä

27.7.2021 pyritään aloittamaan kehityskulku, jossa ensivaiheessa (2022–2023) lopetetaan Mäntsälän Osuuspankin itsenäisyys ja toisessa vaiheessa itse pankin paikallinen toiminta Keskuskadulla.

Saattaa tuntua, että 1. askel ei ole suuri, mutta sen lopputulema on oman pankin varojen ja palvelujen luovutus muualle.

Sen sijaan, että Mäntsälän Osuuspankin luottamushenkilöt estäisivät pankin johdon esityksestä vaalien pitämisen, normaalisti paikallispankkien menettely on ollut seuraava:

1) Nykyiset edustajisto jäsenet voivat ilmoittautua 16.8.2021 alkaen (eli vain 20 päivän päästä kokousajankohdasta) edustajistovaaleihin, testata luottamuksensa ja tulla valituiksi uudelleen. Tokkopa tuo vaaliehdokaskupongin täyttäminen on kovin suuri vaiva.

2) Lisäksi OP-ryhmän valtakunnallisesti organisoimiin edustajistovaaleihin on varmasti näppärämpi ja edullisempi osallistua kuin organisoida myöhemmin Mäntsälän ja Orimattilan osuuspankkien omat edustajistovaalit.

3) Jos neuvottelut sitten johtaisivat fuusioon vuonna 2022 tai 2023, niin kuten muillakin paikkakunnilla edustajisto toimii yhdistettynä luottamustoimikauden loppuun. Eli ei tule ylimääräisiä vaaleja ja kustannuksia.

Perusteet vaalien väliin jättämiseen ovat lievästi sanottuna huterat.

Tässä esittämässäni vaihtoehdossa, jonka mukaan paikallisosuuspankit ovat aiemmin toimineet, lopputulos on ollut:

- toimitaan demokraattisesti niiden sääntöjen mukaisesti, joita muutkin paikallispankit noudattavat

- säästetään edustajistovaaleissa

- voidaan jatkaa selvitystyötä yhdistymisestä, jos luottamushenkilöt niin päättävät.

Juha Lehtonen osuuskuntalainen kauppatieteiden maisteri Mäntsälä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut