Lukijalta | Itsenäinen Osuuspankki ei sulje ainoaa toimipistettään

Harvoin kokoontuva, mutta ylintä päätösvaltaa pankin olemassaolosta pitävä pankin uusi edustajisto (nyt 25 henkilöä) valitaan vaaleilla 4.–17.11. 2021.

Osuuspankin jäsen voi ilmoittautua ehdokkaaksi 16.8.–10.9. 2021.

OP-ryhmä on valmistelemassa valtakunnan eri osissa tapahtuvia vaaleja.

Mäntsälän Osuuspankin johto sen sijaan ajaa sitä, että vaaleja ei pidetä!

Tätä Mäntsälän OP – Veli Lukashenko -mallia ei kuvittelisi käytettävän länsimaisessa demokratiassa. Eihän sitä seuraavia eduskuntavaalejakaan varmaan kannata pitää?

Mäntsälän Osuuspankin säännöissä sanotaan:

”Osuuspankin sääntöjen 13 §:ssä mainitut edustajiston vaalit toimitetaan omistaja-asiakkaiden äänestyksellä enemmistövaalitapaa noudattaen joka neljäs vuosi hallitusneuvoston päättämänä ajankohtana.”

Mikä tässä on epäselvää?

Joulukuun 2021 alun jälkeen omistajien antama valtuutus raukeaa. Jos vaaleja ei pidetä, niin silloin kyseessä on sopimusrikkomus omistajia kohtaan.

Edellisessä Mäntsälän OP:n lopettamisyrityksessä edustajisto torppasi liittymisen OP Uusimaahan.

OP Uusimaan aloituksesta oli kulunut 1 v 7 kk 24 pv kun julkaistiin, että suunnitellaan OP Uusimaan liittämistä Helsingin Seudun Osuuspankkiin.

Ko. pankin edeltäjä oli jokin aika sitten vielä osakeyhtiö. Se on vahvasti OP-ryhmän keskushallinnon hallinnoima.

Eli tämän melko tuoreen tiedon mukaan mäntsäläläisten pankin jäsenten loppusijoituspaikka olisi ollut Helsingin Seudun Osuuspankki. Se siitä paikallisuudesta.

Olisi voinut hyvin käynnistää sekundaattorin ja alkaa laskemaan, koska Mäntsälästä häviää Osuuspankin lähipalvelu ja konttori.

Kun Orimattilassa pankki ei kysynyt jäsenistön mielipidettä, pidettiin nettiäänestys.

Oli äänestys, pitäisikö Orimattilan Osuuspankin jatkaa itsenäisenä vai yhdistyä lahtelaiseen Päijät-Hämeen Osuuspankkiin?

Äänestyksen tulos oli:

Jatkaa itsenäisenä 1016

Yhdistyä Lahteen 48

Olen analysoinut 1/2019 alkaen Osuuspankki-fuusiosuunnitelmia, niihin liittyviä mekanismeja, ristiriitaisuuksia ja lopputulemaa.

Niissä toistuu mm. pankin hyvin puutteellinen, tarkoituksenhakuinen viestintä niin vaaleilla valituille luottamushenkilöille kuin jäsenistölle.

Juha Lehtonen Osuuskunnan jäsen kauppatieteiden maisteri Mäntsälä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut