Pääkirjoitus: Neljän suuren valtuusto

Pasi Huuhtanen

Vaaleissa puolueet pyrkivät useimmiten näkemään tuloksen voitoksi. Mäntsälässä tämä onnistuu helpoimmin perussuomalaisilta ja kokoomukselta, jotka ainoina puolueina lisäsivät kannatustaan kuntavaaleissa.

Keskusta voi perustellusti nähdä tuloksen torjuntavoittona, sillä se säilyi Mäntsälän suurimpana. Pahin uhkaaja kokoomus jäi 0,6 prosenttiyksikön päähän ja neloseksi tullut perussuomalaiset peräti neljä prosenttiyksikköä.

Myös vihreät voivat halutessaan nähdä voiton, sillä ääniosuus nousi hieman, samoin kuin kristillisdemokraateilla, joskaan kumpikaan ei lisännyt valtuustopaikkojaan.

Jos sosiaalidemokraatit kykenevät selittämään 5,1 prosenttiyksikön pudotuksen kannatuksessa voitoksi tai edes tyydyttäväksi tulokseksi, kyseessä on taidonnäyte. Koko valtakunnassa demarien tulos putosi 1,7 prosenttiyksikköä. Mäntsälässä pudotus oli kolme kertaa kovempi. Vaikka paikkoja lähti vain kaksi tulos oli aivan hirveä. Puolue voi lohduttautua vain sillä, että se ei pudonnut neljän suuren joukosta.

Eduskunnan puhemies Antti Rinne oli niukasti demarien ääniharava 201 äänellä. Hän jäi kuitenkin äänimäärässä viidenneksi. Kun ponnistaa paikallisvaaleihin eduskunnan puhemiehen paikalta, ei viitossijaan voi olla tyytyväinen. Edeltävissä vaaleissa Rinne oli ääniharava.

Romahdukset osuivat Mäntsälän puolesta -ryhmään ja vasemmistoliittoon. MäPulta vaatii melkoisen ryhtiliikkeen kasata itsensä seuraaviin vaaleihin iskukuntoon. Kävikö MäPulle siniset? Liian lähellä perussuomalaisia ollut ryhmä kaatui vaaleissa siihen, että sillä ei ollut omaa poliittista tilaa. Näin siitä huolimatta, että ryhmä on periaatteessa ei-poliittinen.

Valtuustokaudesta tulee kiinnostava. Periaatteessa tiukasti liittoutuneet keskusta ja kokoomus voisivat päättää asioista yhden pikkupuolueen tuella sillä niillä on yhtä vaille enemmistö, 21 paikkaa.

Demokratian kannalta on hyvä, että mikään kahden liitto ei saa enemmistöä. Kuntademokratian varsinainen olemus, yhdessä sopiminen on Mäntsälässä välttämättömyys.

Kirjoittaja on Mäntsälän Uutisten toimittaja

Kommentoi